От днес Microsoft започва да прехвърля потребителите към Edge, базиран на Chromium

13
6046

От днес, 15 януари, започва прехвърлянето на потребителите на Windows 10 към новия браузър на Microsoft, базиран на Chromium. Браузърът започва да се разпространява като обновяване, което ще блокира класическия Edge и ще го замени с новия. Но има начин те да се използват едновременно – необходима е малка промяна в системния регистър.

Потребителите с версии Home и Pro на операционната система Windows 10 ще получат новия браузър автоматично. А корпоративните потребители могат да блокират това обновяване с помощта на фирменото приложение Blocker Toolkit, което може да се изтегли от сървърите на софтуерния гигант.

Интересно е, че новият браузър идва и за ОС Windows 7, като Microsoft обеща, че ще го поддържа в продължение на 18 месеца. По принцип поддръжката е на Google, който заяви, че ще поддържа Chrome още година и половина и е очевидно, че същата поддръжка ще получат Vivaldi и другите браузъри, базирани на Chromium.

Да напомним, че новият браузър Edge поддържа разширенията на Chrome и Microsoft, и има режим на емулация на Internet Explorer 11. Новият Edge е кросплатформен, но не се знае кога ще излезе версията за Linux.

И още, софтуерният гигант наскоро промени иконката на браузъра Edge при мобилните платформи и това се тълкува като признак, че скоро трябва да излязат версии за iOS и Android.

13
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Oracle
Oracle

Да видим …
Може пък да се окаже читав, знае ли човек.

хаха
хаха

Дам.. Microsoft си подават потребители на къс пас.. Сменят браузерчета, инсталират каквото им е кеф.. За целта трябва да са богато информирани какво аджеба правят потребителите с Windows 10…

Кокошка
Кокошка

Браузърът е добър. По-оптимизиран е от Хром, но е с една идея по-тромав от старото Едге. От 6 месеца ми е основен браузър на компютрите и телефоните.
Иначе, който си е свикнал с Хром едва ли ще се премести. В случая е важен навика кой кои услуги ползва на двата гиганта – Майкрософт и Гугъл, като синхронизираме на отметки, пазене на пароли и т.н.
Хората, които до преди година бяха с телефони от серията Лумия ще са доволни

EcoTang
EcoTang

Какво е лумия ?
Какво е едге?

ALKR
ALKR

Хубава новина, но жалко, че ще поддържа IE11. Много се надявах тая тъпня да се махне, за да могат НОИ(и не само)да си оправят глупостите с ActiveX контролите. Но да се надяваме поне, че ще работи сега всичко под един браузър…

Весо
Весо

А не може ли просто нашите пишман държавни интитуции да разберат, че сме в 21 век и Java не се поддържа дори от браузърите ? Само един ИЕ11 остана … Я пробвай да работиш в Търговския регистър с нещо различно от ИЕ11 ? Иска си Java и това е. И да – прав си, като заговори за ActiveX контролите. Освен държавните хранилки и всяка банка си има свои изисквания по настройките на браузъра. Каша отвсякъде …

РЕФОРМИ СЕГА!
РЕФОРМИ СЕГА!

В цивилизовани държави като САЩ има закон, според който новите сайтове трябва да отговарят на Plain English и User Centric Design. Това означава опростен английски и интерфейс концентриран върху потребителя – простота, леснота, големи бутони, мобилно оптимизиран и т.н. Написан на разбираем език. Доста от страниците им преминаха това консолидиране и опростяване. Великобритания, една друга прекрасна държава, консолидираха абсолютно всичките си държавни страници от местни общини, до данъчно събиране, парламент, кралски двор, дори и продажбата на домейни под един общ единен и опростен за потребителите сайт – gov.uk. Причината в БГ нещата да не се случват е унаследения от мракобесния… Виж още »

Димитър
Димитър

Много е забавно, как хората боравят с думи, които не разбират – „мракобесния болшевишки социалистически апарат“, „постмарксистка държава“ … Момче, нямаш никаква идея какво е писал Маркс!

edge
edge

Гражданите ще видим е-администрация под една шапка точно… никога!

Ohoh
Ohoh

Щом новият браузер ще ползва Гугъл енджина, къде ще отиват записаните действия на потребителите – към сървърите на Микрософт или тези на Гугъл?

115
115

И към Гугъл и към Майкрософт 😀

Ники
Ники

Не мисля че е ок Chrome е в пъти по добър всички новини са на български едге само американски бози за новиини

MasterYoda
MasterYoda

Добре, че сме с Win7 😉