Както всички сме забелязали, търсенето на всевъзможни джаджи и електрически автомобили нараства, с което нарастват и добивните операции на метали като кобалт, които са ключов компонент в литиево-йонните батерии.

И това се превръща в сериозен проблем за страни като Демократична република Конго, съобщават от The New Yorker, която се намира на върха на около 3,4 метрични тона ценни за акумулаторната индустрия руди – тоест половината от цялото снабдяване на планетата. Масивна, напомняща на златната треска, минната индустрия в страната се ражда, след като жителите в бедствените райони откриват рудни находища под домовете си. Но сега мнозина откриват, че изкопаването на ценния минерал не е успяло да ги изведе от бедността. А междувременно опасните условия убиват миньорите, тъй като излагането на метали като кобалт отравя както хората, така и околната среда.

Липсата на регулации и правоприлагане по отношение на мините доведе до това, че миньорите, които рискуват здравето и безопасността си за финансова сигурност, биват експлоатирани от длъжностни лица и търговци, които безскрупулно пълнят джобовете си, според The New Yorker. Един миньор разказва за изданието, че към момента едвам успява да плаща месечния си наем от 25 долара, въпреки че стойността на кобалта продължава да се покачва – и единствената алтернатива за него е била да работи в мината на голяма корпорация за значително по-малко пари.

Междувременно хиляди деца също са били натоварени да работят, според The New Yorker, някои от които казват, че не могат да си спомнят последния път, когато са могли да си позволят добра храна. За да продължат да работят, децата често приемат лекарства за потискане на апетита.

През последните години китайски компании изкупиха по-голямата част от мините в Южно Конго и оттогава наложиха повече разпоредби на ръководителите на минния труд, за да запазят миньорите в безопасност. Но безкрайното замърсяване от мините все още е оставило необитаеми огромни площи земя, тъй като езерата са отровени, а децата и бременните жени са държани далеч в градовете с картечници и ракетни установки, за да не допуснат миньорите да се промъкнат и да задържат за себе си част от кобалта.

Изправени пред икономическите и екологични разрушения, причинени от добива на кобалт, компаниите, които произвеждат електрически превозни средства, като Tesla, от време на време реагират на обществения натиск да се откажат от минерала и да проучат алтернативни технологии за производството на батерии. Но докато Tesla публично поема този ангажимент, тя все още не е представила никакъв план или стъпки, с които да планира да го постигне, или дори да опита.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари