От книжката към мишката – 5 технологии, чрез които печатните медии се сливат с дигиталния свят

0
296
Когато се разхождате на летището, чакате влакa на гарата или сте на касата в супермаркет, тезата, че печатните медии са на изчезване сякаш изглежда абсурдна. Рафтовете са пълни с традиционни вестници и списания с лъскави корици, за които са изразходвани тонове хартия. Кой обаче ги купува и кой в действителност ги чете?

Тази статия няма за цел да защитава идеята, че информационните технологии трябва да изместят четенето на хартия или че то е излишно или ненужно. Но променящият се свят все повече поставя високи изисквания към издателите и те трябва да търсят алтернативи, за да продължат да съществуват.

Има ли как обаче печатните медии да се приспособят към високотехнологичната реалност, която все повече навлиза в живота ни?

Според Сергей Блудов, старши вицепрезидент в направление „Медии“ в глобалната компания за разработване на софтуерни решения DataArt, това е напълно възможно. Ето кои според него са технологиите, които представляват потенциал за издателската индустрия и й дават възможност не само да не губи позиции, но и да се движи напред:

  1. Кондуктивното мастило

Кондуктивното мастило създава печатен обект, който е проводник на електричество. Пример за тази технология е книга с безжичен модул на задната корица, която позволява да се комуникира с екраните на устройства като компютри, телефони и телевизори. „Книга от този тип се превръща в печатен интерфейс към цифровия свят, докато все още изглежда и се чувства почти идентичен с традиционния хартиен формат“, коментира Блудов. Читателят има достъп до цифрово съдържание от всякакъв вид, включително видеоклипове, музика или уеб страници, просто като докосне връзка в страницата на книгата.

  1. FingerLink – пръстов контрол върху хартиено копие

FingerLink, разработен от Fujitsu, дава възможност на читателя чрез пръстов контрол да свърже цифровите и аналоговите технологии и то доста успешно. “По този начин нещо, което преди е изглеждало като научна фантастика, се превръща в съвсем реална възможност. Например – ако имате стара книга на непознат за вас език, чрез пръста си селектирате пасажа, който искате да преведете и скенера автоматично изпраща селектираното от хартията до Google Translate“, допълва експертът от DataArt. FingerLink използва камера и проектор и дава възможност да се създаде дигитално копие на текст или снимка чрез измерване формата на реалните обекти и автоматично регулиране на координатната система.

  1. Clickable Paper

Технологията Clickable Paper е създадена от Ricoh, за да съчетае онлайн и офлайн пространството. Използвайки високотехнологичен метод за разпознаване, тя дава достъп до видео и мултимедийни портали, уеб сайтове, онлайн магазини и социални мрежи само с въвеждането на печатни изображения от смартфони или таблети. „Особеното тук е, че не е нужно наличието на бар кодове и QR кодове“, разяснява Сергей Блудов и допълва: „Добър пример за потенциала на Clickable Paper e холандското бизнес списание De Zaak, което успява да увеличи броя на абонатите си и да повиши приходите от реклама веднага след въвеждането на технологията, поставяйки в статиите си линкове към сайтове и към други информационни ресурси“.

Технологията е съвместима с всички печатни носители и предлага разнообразие от функции, включително известия за бисквитки.

  1. Обогатена реалност

Обогатената реалност представлява чудесен метод за подобряване на печатните медии, като същевременно се запазва всичко, което хората харесват в традиционното им използване. Чрез създаването на приложения за смартфони, печатните материали могат да осигурят високо интерактивно преживяване. Например – насочвайки мобилна камера към картина в любимото ни списание, читателите могат да гледат видео, да слушат аудио или да прочетат допълнителна информация чрез технологията Augmented Reality (AR). Няколко големи компании успешно използваха AR в своите печатни маркетингови кампании, включително New Yorker, Disney и Volkswagen, което дава невероятен потенциал за увеличаване на ангажираността на потребителите.

  1. Интерактивни печатни реклами

Интерактивните реклами предоставят друг изобретателен начин за сливане на цифрови технологии и традиционни печатни медии. При нарастващите рекламни бюджети за онлайн медиите за сметка на печатните,  някои медийни компании намират начин да комбинират цифрови реклами с такива, отпечатани на хартия. „Един добър пример е рекламата на Nivea. Част от рекламата, отпечатана на страницата на списанието може да бъде откъсната по контур. Откъснатата част се превръща в хартиен часовник, в който обаче е вграден код. Чрез инсталиране на смартфон приложение този код се проследява и дава възможност родителят да разбере на какво разстояние се отдалечава детето, докато играе на плажа“, коментира Сергей Блудов.

Казано иначе – свидетели сме на преломен момент за издателската индустрия, тъй като традиционните и цифровите медии все повече се преплитат.

Дългосрочният просперитет може да бъде постигнат чрез възприемане на нови технологии и прилагане на тези инструменти по нови начини за обогатяване на изживяването на читателите, като същевременно се увеличи ангажираността от тяхна страна. А какво още ни очаква – тепърва предстои да разберем.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари