fbpx
0.8 C
София

От месец април 2021 година Toshiba започва да продава услуги по квантово криптиране

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Японската компания Toshiba започва от следващата година да предлага система за защита на данните, която теоретично не може да бъде хакната. В нея се използват нова технология за квантово разпределение на криптиращите ключове (QKD). При QKD технологията се използват криптиращи ключове, формирани във вид на кодирани частици светлина, които защитават информацията по време на обмена на данни. Toshiba ще започне да предлага тези услуги през първото тримесечие на 2021 година, а към 2030 година възнамерява да спечели от този съвсем нов пазар над $3 милиарда. Пилотната версия на тази квантова система вече бе тествана във Великобритания.

Новото технологично решение, създадено от Toshiba, излъчва квантовите ключове и мрежовите данни във вид на поток фотони в обикновен оптичен кабел използвайки мултиплексиране. Специалистите на компанията не дават повече информация, но гарантират, че системата не може да бъде пробита и е защитена от всякакви кибератаки.

Toshiba прогнозира, че глобалният QKD пазар към 2030 година ще нарасне до $12 милиарда и към 2035 година – до $20 милиарда. Според компанията, този внушителен ръст ще бъде осигурен от квантовите компютри, които ще предоставят необходимата изчислителна мощност за ежедневна работа с тези криптографски ключове във финансовата област, в отбраната и в здравеопазването. Уеб порталът ZDNet допълва, че Toshiba възнамерява през следващите десет години да завземе 25% от този развиващ се пазар благодарение на ранните си изследвания в тази област и направените инвестиции в разработването на QKD.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини