От месец февруари Google стартира собствена новинарска платформа в Австралия

0
312

Google пристъпи към изпълнение на плана си по изграждането и стартирането на собствен новинарски уеб сайт в Австралия през следващите няколко седмици, съобщават местните медии. Вече започна подписването на съответните договори за качването на статии в тази платформа.

Новинарският сайт на интернет гиганта се нарича News Showcase и се очаква да бъде стартиран още следващия месец в рамките на предприетите от Google действия срещу планираното от австралийското правителство въвеждане на нов закон, заставящ корпорацията да плаща на местните доставчици на новини за показването на техните материали в търсачката на инъернет гиганта.

Редакторът на академическият новинарски сайт The Conversation Миша Кетчъл (Misha Ketchell) съобщи, че към него са се обърнали представители на Google с молба да се възобнови обсъждането на стартирането на продукта News Showcase възможно най-скоро, желателно още през месец февруари тази година. Кетчъл допълни, че той и неговите колеги вече работят върху това.

Google обяви за плановете си да стартира News Showcase в Австралия още през месец юни миналата година. Интернет гигантът подписа договори с шест неголеми местни издания, включително The Conversation, за предоставяне на новинарско съдържание. След това стартирането на този сайт бе отложено, понеже регулаторните органи на Австралия представиха нов проект за поправки в закона за средствата за масова информация.

С решението си да ускори стартирането на News Showcase в Австралия Google демонстрира готовността си да сключва договори с местните медии, които получават правото да публикуват материали в новата платформа. Нещо повече, интернет-гигантът заяви, че ще изключи своята търсачка в Австралия при одобряването на подготвения законопроект.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари