Екипът разработчици на уеб-браузъра Google Chrome съобщи, че от версия Chrome 68, която трябва да излезе през месец април тази година, всички сайтове, използващи HTTP протокола, ще бъдат отбелязвани чрез допълнителен идентификатор в адресния ред, че връзката с тях не е безопасна.

Ето как се очаква да изглежда това уведомяване:

Това е следващата стъпка на интернет гиганта по инициативата за стимулиране на собствениците на уебсайтове да преминат към защитения HTTPS протокол.

Да си припомним, че от версия Chrome 56 браузърът за почна да съобщава, че HTTP връзката не е безопасна, в случай на уеб-страници с форми за въвеждане на пароли и номера на кредитни карти.

Според програмистите на Chrome, 81 от 100-те най-популярни сайтове вече са преминали към HTTPS и по-голямата част от трафика вече се криптира. Интернет гигантът публикува и статистиката за криптиране по платформи: при ChromeOS делът на криптирания трафик е 82%, Android – 69%, Linux – 64%, Windows – 70%, macOS – 79%.

Има редица инструменти, като например Let’s Encrypt, които правят прехода към HTTPS максимално опростен и лесен. Google напомня, че предлага и собственото решение Lighthouse, предоставящо всичко необходимо за миграцията на сайта към HTTPS.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Чикалета
Чикалета

launux-bg.org още немогат да го подкарат на https.

1111
1111

Трябва малко да се поубучат и част администраторите, че преди два дена един се опитваше да ме разубеди да не ползвам https следователно и http2, щото видиш ли тая технология още не била добре тествана и усъвършенствана. Говореше ми пълни тъпотии. Аз като човек където хич не разбирам от тва, сигурно съм изчел повече от този въпросния господин.