fbpx
17 C
София

От началото на годината хакери са похитили повече от 30 TB лични и други важни данни от различни компании

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Ransomware атаките са заплаха за всяка компания по света. От началото на тази година хакерите са откраднали повече от 30TB лични данни и друга критична информация от различни компании в повече от 300 атаки. Това сочат предоставените от екипа на Atlas VPN данни. В същото време бяха взети предвид и статистиките само на редица ключови региони.

Данните се основават на доклада на Европейската агенция за киберсигурност (ENISA) – Threat Landscape for Ransomware Attacks, от юли 2022 г. Проучването анализира 623 инцидента с Ransomware в ЕС, Обединеното кралство и САЩ от май 2021 г. до юни 2022 г., но от Atlas VPN обобщават само данните от 2022 г. Твърди се, че информацията идва от правителствени източници, компании за киберсигурност и дори „проверени източници“ в даркнет.

През януари хакерите са откраднали 5 TB данни, а през февруари – още 7 TB, включително и от компанията NVIDIA. Нападателите твърдят, че са откраднали 1 TB различни данни от нея и са поискали откуп от 1 милион долара – става дума за групировката Lapsus $. През март бяха откраднати 16TB лични данни, включително и от корпоративната мрежа DENSO, компания, която произвежда авточасти за дружества като Toyota и Mercedes-Benz. В резултат на това хакерската група Pandora публикува в мрежата 1,4 TB различни файлове. През април хакерите откраднаха още 3 TB, а през май общото количество откраднати данни достигна 34 TB и остана на същото ниво до края на юни.

Въпреки първоначалните впечатления, че много хакери са излезли във „ваканция“, известна активност на Ransomware остава. През първата половина на 2022 г. бизнесите са били засегнати от 320 случаи на Ransomware. Броят на инцидентите е много различен от месец на месец, но той значително намаля с настъпването на лятото. Например, през юни в тези региони е имало само 4 значими случая на Ransomware атаки.

Действителният брой инциденти може да бъде много по-висок, тъй като много компании избират да не докладват подобни ситуации от страх за оронване на репутацията и понякога дори избират да платят необходимия откуп.

Рансъмуерът става все по-ефективен и опасен. Atlas VPN вярва, че компаниите трябва да са подготвени за факта, че тяхната най-чувствителна информация може потенциално да бъде открадната и публикувана в мрежата. Експертите препоръчват да се увеличи устойчивостта на системите към хакване и винаги инцидентите да се докладват на правоприлагащите органи.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини