От Плесецк за втори път бе изстреляна руската тежка ракета носител Ангара-А5

5
1124

На 14 декември тази година космическата войска на Военно космическите сили на Русия успешно изстреля тежката ракета-носител Ангара-А5. Според официалното съобщение на Роскосмос, изстрелването е осъществено в 8:50 часа московско време и е преминало по план. Ракетата е извела в орбита масивен макет на полезен товар с големи габаритни размери.

Разработването на ракетите носители от фамилията Ангара се осъществява от 1990-те години. Първоначално тя включваше ракетите носители от лек клас Ангара-1.1 и Ангара-1.1, ракети-носители от среден клас Ангара-А3, от тежък клас Ангара-А5 и свръхтежките Ангара-А5В. Различните версии на ракетите носители са реализирани с помощта на различен брой универсални модули и ракетни двигататели. През есента на 2019 година Роскосмос обяви, че се отказва от разработването на Ангара-А3.

Тестовото изстрелване на тежката ракета носител Ангара-А5 бе осъществено от космодрума Плесецк, Архангелска област. След 12 минути и 28 секунди в орбита бе изведен космическият модул Бриз-М, който разполага със собствени двигатели. Малко по-късно ТАСС съобщи, че Ангара-А5 вече се съпровожда от наземните средства за наблюдение, използвани от Въздушно-космическите войски на Русия.

Това е второто изстрелване на тежката ракета носител Ангара-А5. Първият тест бе направен на 23-ти декември 2014 година също от космодрума Плесецк. Тогава ракетата изведе в орбита макет на масивен сателит.

Ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин коментира в своя Twitter акаунт успешното изстрелване с думите: „Тя лети, дявол да я вземе!!!„.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари