fbpx
9.1 C
София

От провалите на Facebook до нереализираното 5G – вижте най-големите истории от ИТ света на десетилетието – първа част

Най-четени

Apple и техния „вълшебен“ iPad. Самоуправляващи се автомобили с акумулаторни батерии и Cybertruck, чието стъкло се счупи още на представянето му. Чудовища във виртуална реалност. Еднорози. Руски тролове. Глобално наблюдение. Умни часовници. Камери навсякъде. Не толкова умни очила. Патентни войни. Услуги за стрийминг. Фалшиви новини. Фалшиво месо. Сгъваеми смартфони. Супергерои. Истинско НЛО (!). Намръщената котка. Синята (или сива) рокля. Междузвездни войни. Disney Plus. Глупави игри във Facebook, които крадат личните ни данни. Първият комерсиален български сателит в космоса. Тези и още много други истории са нещата, които направиха интервалът 2010 г. – 2019 г. това, което беше.

Преди десет години Стив Джобс представи на света един нов продукт, от който никой не е подозирал, че ще има нужда – iPad, с което на практика за пореден път припомни, че компаниите освен да задоволяват потребности, могат и да създават нови такива. Илън Мъск си изливаше душата в Twitter, което му струваше милиони долари и загуба на лидерската си позиция над Tesla. Бил Гейтс се оттегли от управлението на Microsoft и създаде традиция в края на всяка година да прави списък за нас с книгите, които най-много са го впечатлили. Yahoo превъзхождаше Google на фондовата борса, а Лари Пейдж и Сергей Брин се оттеглиха от управлението на собственото си творение. Cambridge Analytica дори вече не съществува, а Apple на няколко пъти беше най-скъпата компания в света, като пазарната ѝ капитализация превиши 1 трилион долара.

Днес молим интелигентни асистенти да ни поръчат пица, роботи ни приветстват в домовете ни, планираме мисии до Марс и използваме технологии за решаване на сложни казуси и заплетени загадки от всякакво естество, а до работа стигаме с автомобили, които се движат сами. Привързани сме към смартфоните като към дистанционното управление на нашия живот и чакаме с нетърпение 5G мрежите, които ще ни позволят да изтегляме филми за секунди и ще премахнат кабелите от представите ни за високоскоростен интернет у дома. Сбогувахме се с Кари Фишър, а Сатя Надела успя да спечели една от най-скъпите сделки с Пентагона. Споменахме ли, че Тръмп стана президент?

През последните два месеца в различни статии разгледахме нещата, които направиха 10-те години на новото хилядолетие това, което са. Припомнихме си най-интересните технологични реклами, най-интересните мобилни приложения, най-важните хора, които дефинираха десетилетието и сега е ред на обърнем внимание и на най-важните събития от технологичния свят.

Събития, които определиха десетилетието

ИТ светът през 10-те като цяло беше пъстър. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук сподели със света, че е гей и стана активен борец за правата на LGBTQ хората в технологичната индустрия. Марк Зукърбърг беше обвинен, че социалната му мрежа Facebook е оказала влияние върху президентските избори на САЩ през 2016 г., а изпълнителният директор на Microsoft Сатя Надела каза на жените по света да не искат повишения, а вместо това да очакват кармата да ги възнагради и да направи живота им по-добър…

Междувременно бившият федерален агент Едуард Сноудън, определян като злодей от едни и като герой от мнозина, привлече вниманието на света като избяга от САЩ през 2013 г., след като сподели с широката общественост вътрешни документи и подробности за това как правителството на Страната подслушва разговорите на гражданите.

Сноудън в един от първите репортажи по повод разкритията каза: „Аз не се различавам от никой друг. Нямам специални умения. Аз съм просто един човек, който виси всеки ден някъде там, в скучния си, самотен офис и наблюдавам силните на деня, приливите и отливите на власта и това, което се случва някъде по високите етажи и отнема много от свободата и правата на хората по света. Време е да заживеем в общество, в което гражданите сами решават какво е добро за тях.“

Междувременно инженер от Uber напусна работата си и заговори пред света за това колко токсичен е климата и колко изтощаваща е средата в Силициевата долина. Сюзън Фалуер се превърна в детето на плаката на MeToo движенията в САЩ благодарение на инженера. Когато медиите попитаха Uber каква е причината жените инженери в компанията да са толкова малко и броят им непрекъснато да намалява, те отговориха, че „жените просто трябва да станат по-добри инженери.“

Десетте най-важни технологични тенденции

В изминалото десетилетие се родиха много съществени технологии – Apple създаде AirPods и уби жака за слушалки, а всички други ги последваха. Tesla финализира своя автопилот, а услуги за споделени пътувания като Uber и Lfyt също намериха своето място под слънцето. И макар и концепцията за „споделените неща“ – споделени пътувания, споделен капитал, какво ли още не, споделено да е интригуваща и успокояваща, както е казал Джейсън Хинер – икономиката на споделянето никога не е била толкова алтруистична, колкото изглежда.

Може би най-голямата иновация бяха 4G LTE безжичните мрежи. Чрез навлизането на нови смартфони, които носихме навсякъде с нас, 4G сложи цялата достъпна информация на света в нашия джоб и ни показа колко шокиращ и кардинален може да бъде постоянният достъп до тези огромни масиви от данни за всичко, по всяко време. Скоро се отключиха редица нови възможности като мобилен стрийминг, свързване на горещи точки до приложения, предаване на живо от телефона на важни и разтърсващи събития, гледане на филми и сериали от шепите ни и много други – всички тези възможности и преди не бяха чужди на смартфоните, но в ерата на 3G те срещаха много ограничения и препятствия.

Най-лошото в технологиите от десетилетието

За жалост, издънките в технологичния свят през десетилетието изобилстваха и задачата ни да изберем кои от тях са най-фрапантни, че да си струва да бъдат назовани, се оказа нелека. Но все пак тук успяхме да подредим неща като отпадането на мрежовия неутралитет, изкривяването и опорочаването на социалните мрежи, нарастването на кибер оръжията и атаките по света, масовия спам, селфитата, които струваха много животи и други.

Трудно е да се каже кои са най-лошите събития, тъй като всяко едно от тях по свой начин изигра негативна роля не само в ИТ индустрията, но и в човешкото ни развитие като цяло. И именно тук отново ще говорим за любимата ни поверителност. Потребителите изглежда нямат проблеми с масовия обмен на данни и удобството от постоянната свързаност на всичко около тях. Нямат против и удобството от отключване на телефона с лицево разпознаване, интелигентни асистенти за дома, видео звънци за входните врати, домашни ДНК тестове, глупави игри и тестове във Facebook от порядъка на „Разбери на коя Холивудска звезда приличаш“, които в крайна сметка се оказаха инструменти за събиране на лични данни и много други.

До къде води всичко това? До най-страшното нещо. Защо да е най-страшното? Защото най-страшното е това, което не познаваме…

15-те личности на десетилетието

 • Джулиан Асанж, основател на WikiLeaks, който прекара голяма част от десетилетието, криейки се в полезрението
 • Мери Бара, първата жена изпълнителен директор на General Motors, както и в историята на всеки друг производител на автомобили
 • Ричард Брансън, магнитът на милиардера, който започна да рекламира туристически пътувания около Земята и извън нея
 • Кимбърли Брайънт, основател на организацията „Black Code Girls“, която се занимава с отварянето на възможности пред афро-американките в Силициевата солина.
 • Тим Кук, социално настроен изпълнителен директор на Apple
 • Джак Дорси, лидерът на Twitter
 • Дженифър Дудна, изследовател, по етични въпроси за CRISPR и генното инженерство
 • Сюзън Фаулър, бивш служител на Uber и герой на #MeToo
 • Елизабет Холмс – радетел на науката и критичното мислене
 • Джон Легаре, изпълнителен директор на T-Mobile и човекът, който ни накара да мислим в лилаво
 • Илън Мъск, основател на Tesla и човек, който обича да мисли извън рамките
 • Сатя Надела, човекът, който преструктурира Microsoft
 • Зоуи Куин, жената, която привлече вниманието към тъмната страна на гейминг индустрията
 • Мег Уитман, главен изпълнителен директор на HP, понастоящем ръководител на Quibi, чат услуга.
 • Марк Зукърберг, основател на Facebook

Развитието на смартфоните и живота ни

В човешката история всеки изследовател е обещавал, че изобретението му ще промени света и живота на хората. И много от тях наистина са успели. Що се отнася до изобретенията, която промениха света и животите ни през 10-те, със сигурност в челните позиции се нареждат смартфоните – няма друг продукт, който да измени до толкова светогледа ни. Когато оригиналният iPhone стартира през 2007 г., последван от първият Android смартфон, стана ясно, че тепърва се открива една нова индустрия, за която дори инвеститорите не са подозирали колко печеливша може да се окаже, а хората са нямали дори минимална представа до колко животът им ще се промени. Поне повечето. Днес мисията да открием телефон, който се използва единствено за провеждане на разговори и изпращане на текстови съобщения (SMS) в заобикалящата ни среда е наистина трудна.

За всички се превърна в даденост да разполагат с невероятно мощен компютър в джобовете си. Нашите iPhone и Android устройства ни дават да вземем такси от точното ни местоположение, да намерим книгата, която харесваме, да разполагаме с огромна видеотека от стотици хиляди телевизионни предавания и филми онлайн, да споделяме нашите хрумвания по целия свят и да правим изчисления, които навремето са били само мираж дори за учените. Дори вече портфейлът ни изгуби своето място в джоба – днес смартфоните могат да ни служат за разплащане по-добре, от което и да било друго средство, което някога е измисляно.

Как се промениха представите ни за космоса?

Не, все още не сме се върнали на Луната и човешки крак не е стъпвал на Марс, но все пак десетилетието беше важно за опознаването на космоса. Списикът ни с открити екзопланети се разширяваше като Вселената. Изпратихме сонди до пръстените на Плутон и Сатурн, космическия кораб на НАСА обикаляше около астероид, а роувъри се разхождаха по червената почва на Марс. По дяволите, дори изпратихме електрическа кола на Tesla в орбита.

Разбира се, колата в космоса е благодарение на любезното действие на изпълнителния директор на Tesla Илън Мъск, който през тези десет години беше активен в космоса на много фронтове. Той изстреля автомобил, произведен от собствената му компания с ракета … от друга негова компания – SpaceX. НАСА си постави за цел да превърне хората в „междупланетарен вид“ и проведе редица безценни изследвания на космоса и неговата среда. И като говорим за милиардери, изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос представи на света, че има собствена визия за установяването на човешко присъствие на Луната. По-късно се разведе, но не това е важно.

Технологичните скандали на десетилетието

В тези десет години имаше толкова много скандали в областта на технологиите, че вероятно имаме нужда от поне три статии, за да направим резюме на всичките. Спомняте ли си как изгбтехнологичният блог Gizmodo получи изгубен (или откраднат) прототип на iPhone 4 – едно легендарно устройство? А голямото хакване на Sony Pictures или роботът с изкуствен интелект на Microsoft, който бе оставен за едно денонощие в Twitter да изучи живота на хората и да започне да общува с тях? В края на експеримента, роботът стана сексист, садист и расист, но какво казахме – от нас се учи.

Друг интересен скандал беше Samsung Note 7 – едно от най-добрите устройства, които Samsung някога са предлагали на пазара, но за съжаление с бърз и нещастен край. След като десетки потребители по света се оплакаха, че батериите на техните Note 7 са избухнали по време на зареждане, от корейския гигант се принудиха да изтеглят всички модели от пазарната мрежа, включително и вече закупените и така изпратиха без време един толкова интересен модел.

Uber беше постоянен обект на дела за сексуални посегателства от страна на шофьорите на услугата за споделено пътуване, Facebook се опита да създаде собствена криптовалута Libra, но преди това разбира се, стана пословично известен със скандала с Cambridge Analytica.

До къде стигнаха роботите за последните десет години?

Изминали са почти едва 16 години от излизането на филма „Аз, Роботът“ през 2004 г., където интелигентните хуманоиди почти поробват човешката раса. Филмът ни припомня един от най-интересните пророчески изводи, до които е стигнала Мери Шели, авторката на „Франкенщайн“ – творението може да се обърне срещу своя създател. По-интересното през тези години бяха не чак толкова роботите, които изградихме – да, имахме някои значителни постижения в света на роботиката, но не създадохме нещо революционно. По-интересното беше какви роли очаквахме и давахме на роботите в нашият живот и свят, както и какви отношения очаквахме да изградим с тях.

Роботите през 2010 успяха да стигнат ниво (да, те успяха…), в което се самообучават, грижат се за нас, могат да ни отменят в ежедневните ни задачи, да ни забавляват, да ни информират, да решават проблемите ни. Някои от тях са очарователни, други станаха знаменитости, а според Кейти Колинс, европейска кореспондента, роботите са най-новите ни приятели. Да се надяваме да не бъда и най-новите ни врагове.

Следва продължение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини