От септември роботизираните автомобили ще могат да пътуват по обществените пътища на Калифорния

0
11

Министерство на автомобилния транспорт на американския щат Калифорния утвърди правилата, по които ще се дават разрешения за използване на безпилотни автомобили на обществените шосета. Решението и закона за допускане на роботизирани автомобили по пътищата на този щат бяха публикувани на 25-ти септември 2012 година. Сега са появиха правилата за неговото прилагане. Както и в другите щати, зад волана на роботизирания автомобил трябва да присъства човек, който да е шофьор. Необходимо е и да се заплати застраховка в размер на 5 милиона американски долара.

Калифорния е важна стъпка към всеобщото използване на роботизирани автомобили. Това е най-гъстонаселеният щат на Америка, в който живеят около 40 милиона души, които са най-много в сравнение с другите щати, в които е разрешено използването на робоавтомобили. Тук е разположен и главният офис на Google – водещият разработчик и производител на безпилотни автомобили. Мнозина считат, че този щат след по-малко от 20 години ще се промени до неузнаваемост.

Първият американски щат, който разреши използването на робоавтомобили бе Невада, като първия лиценз за това получи Google преди две години. Оттогава автоматизираните автомобили на Google пропътуваха по пътищата на този щат над 1 милион километра без нито една авария. След това разрешение за използване на роботизирани автомобили дадоха Флорида и Мичиган.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

  Абонирай се  
Извести ме за