На 6 юни 2017 година възникна истинска паника сред клиентите на Банката на Филипинските острови (Bank of the Philippine Islands, BPI). Има защо: от всички клиентски сметки масово започнаха да изчезват най-различни парични суми и вчера банката временно прекрати каквото и да е онлайн банкиране. Малко по-късно бе спряно и тегленето на пари в брой от банкоматите.

Тази своеобразна „Банкова ваканция“ се проточи доста дълго и клиентите започнаха да нервничат. Късно вчера представители на BPI официално съобщиха, че „повод за паника няма“. Съобщава се, че банката е пострадала не от хакерска атака, а от техническа грешка.

Според официалната версия, за периода от 27 април до 2 май 2017 година компютърната система на банката се е сринала и някои транзакции са повторени два пъти (double-posted). Това е довело до изчезването на финансови средства от клиентските сметки, някои от които са напълно опразнени. . Потребителите започнаха да се чудят кое е по-зле – хакерска атака или грешка в системата.

BPI обеща, че от днес, 8 юни 2017 година всички системи ще работят в нормален режим, а банкоматите отново ще позволят тегленето на пари. Въпреки това, официалните лица съобщиха, че внимателно следят ситуацията и ако се налага, ще извършат всички необходими проверки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари