fbpx
14.8 C
София

Какво стои зад забраната на TikTok и WeChat в САЩ, която влиза в сила от утре?

Най-четени

Китайските приложения TikTok и WeChat ще бъдат забранени от американските магазини за приложения от неделя, заяви администрацията на американския президент Доналд Тръмп в петък, което ще представлява финалният ход на продължаващата вече седмици кампания на американските власти срещу китайските приложения. Припомняме, че до последно властите на САЩ и властите на Китай се опитваха да постигнат споразумение, за да се избегне кардинална мярка като тази.

Действията са част от кампанията на президента Доналд Тръмп за защита на американските потребители и бизнеса от „заплахите на китайската комунистическа партия“, заяви в изявление министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос. „По указание на президента предприехме значителни действия за борба със злонамереното събиране на лични данни на американските граждани, като същевременно популяризирахме нашите национални ценности и демократични норми, базирани на дългогодишни правила, и агресивно прилагане на американските закони и разпоредби.

Мярката идва след призива на Тръмп базираната в Пекин компания ByteDance, която притежава социалната мрежа за кратки видео клипове TikTok, да я продаде на местно предприятие или да рискува да бъде забранена в САЩ. Администрацията преразглежда сделката между Oracle и ByteDance, която ще направи китайската социална мрежа TikTok „доверен доставчик на технологии“ в САЩ по начин, който да отговори на опасенията за националната сигурност.

TikTok и WeChat са широко използвани по целия свят. TikTok е особено популярен сред тийнейджърите, и представлява приложение, което дава възможност на потребителите да публикуват кратки видеоклипове, които често показват забавни действия, записани на актуална фонова музика. WeChat от своя страна е собственост на китайския технологичен гигант Tencent, и общо взето може да се опише като „приложението за всичко“ на китайските потребители – услугата съчетава функции за лична комуникация, социални медии и мобилни разплащания.

Решението на кабинета на Тръмп от петък означава, че TikTok и WeChat вече няма да бъдат достъпни за изтегляне от места като App Store на Apple и магазина Google Play считано от тази неделя. Хората, които вече имат инсталирано приложението по този начин, няма да могат да получават актуализациите през каналите за разпространение на Google Play и App Store. По отношение на WeChat, правителството на САЩ възнамерява окончателно (поне засега) да спре работата му още от утре, а TikTok от своя страна ще продължи да работи на територията на страната поне до 12 ноември, предоставяйки на компанията – майка времеви прозорец, в който тя да успее да постигне сделка, която да удовлетвори исканията на американското правителство, което в крайна сметка да ѝ разреши да продължи да работи в САЩ.

На пресконференцията в петък Тръмп каза, че напредъка със сделката на TikTok „върви много бързо“ и „много добре“, когато беше попитан от медиите дали ще бъде постигнато споразумение преди президентските избори в САЩ през месец ноември.

„Имаме няколко чудесни възможности и може би ще успеем да зарадваме много хора, но имаме и увереността, от която се нуждаем“, каза Тръмп. „Трябва да имаме пълна гаранция за достатъчно надеждната ни сигурност и защитеност от Китай.“

TikTok изрази своето възмущение от решението на правителството в петък, акцентирайки върху всички усилия на служителите на компанията, които се полагат, за да могат нещата да се разрешат.

„В нашето предложение до американската администрация ние вече се ангажирахме с безпрецедентни нива на допълнителна прозрачност и отчетност, далеч над тези, които екипите, стоящи зад много други популярни приложения, са готови да предложат, включително одити от трети страни, проверки на сигурността на кода и пълен надзор от американското правителство върху данните на потребителите от САЩ и тяхната защитеност и неприкосновеност“, заяви представител на TikTok в съобщение за медиите. „Освен това американски доставчик на софтуерни технологии вече ще отговаря за поддържането и експлоатацията на инфраструктурната и сървърна мрежа на TikTok в САЩ, която ще включва всички услуги и данни, които се използват за обслужване на американските потребители.“

Бъдещето на TikTok в САЩ е неизвестно от началото на това лято, след като Тръмп насочи опасенията, че китайската му компания – майка ByteDance може да бъде принудена да предоставя данните на американските потребители на китайското правителство. ByteDance казва, че съхранява данните на потребителите от САЩ в центрове за данни на местно ниво и създава резервно копие, което се съхранява в Сингапур. Компанията също заяви, че няма да предостави данни на китайското правителство за нито един от своите потребители.

Тръмп също подписа изпълнителна заповед на 6 август, забраняваща транзакции на САЩ в WeChat, наричайки приложението за съобщения „значителна“ заплаха за националната сигурност.

Китайското посолство в САЩ в петък излезе с изявление за пресата, направено по-рано тази седмица от външното министерство на страната, в което се казва, че американските политици използват „претекста за националната сигурност, за да потискат и принуждават неамерикански компании да се откажат от собствеността си и всички приходи, които някога могат да генерират от нея“. Китай, както се казва в изявлението, „ще подкрепи твърдо съответните компании в защитата на техните законни права и интереси и ще спазва международните икономически и търговски правила и закони.“

Намеренията на китайското правителство

В брифинг за пресата в петък висши служители на Министерството на търговията на САЩ отказаха да предоставят каквито и да било примери за използване на услугите TikTok и WeChat за шпиониране на американци или случаи, в които компаниите да са предоставяли данни на американските граждани на китайското правителство.

Длъжностни лица посочиха как WeChat и Douyin, китайският еквивалент на TikTok, както се нарича приложението на китайския пазар, са били използвани за държавно наблюдение на определени граждани по домовете и в личното им пространство на територията на Китай, заявявайки, че нищо не ги кара да се съмняват, че същото може да се случи и на територията на САЩ с американски потребители, които могат да представляват оперативно интересни лица за китайското правителство.

„Дали имаме някакви доказателства за тези конкретни приложения, които събират данните на потребителите, няма никакво значение“, каза висш служител на регулаторния орган по търговията. „Знаем за какво се използват тези приложения в чужбина. Знаем какво е намерението на китайското правителство тук, в Съединените щати.“

Рос заяви, че заплахите, отправени от WeChat и TikTok , са сходни, но не идентични, като добави, че и двете представляват „неприемливи рискове за националната сигурност“. Той каза, че забраните, обявени в петък, ще защитят потребителите в САЩ, като премахнат достъпа до приложенията и значително ограничат тяхната функционалност, което в крайна сметка ще доведе до събирането на личните данни на далеч по-малко потребители, поне според очакванията на правителството.

От неделя Министерството на търговията на САЩ забранява „всяко предоставяне на услуга за разпространение или поддръжка на мобилните приложения WeChat или TikTok, в това число и нови версии на програмния код на приложенията (актуализации) посредством онлайн магазини за приложения в мобилните операционни системи за смартфони, както и предоставянето на услуги чрез мобилното приложение WeChat, които изискват прехвърляне на парични средства или обработка на плащания чрез платформата на територията на САЩ.“ Забраната звучи категорична и еднозначна.

Допълнителните забрани за опериране и използване на територията на САЩ ще започнат още от утре за WeChat и от 12 ноември за TikTok, включително и забрана за „доставяне на хостинг услуги за осигуряване на възможност за съществуване на ресурсите в публичното интернет пространство, както и всякакви услуги по съхранение на данни, позволяващи функционирането и оптимизирането на приложенията и забрана за използване на съставния код, функции или услуги на мобилните приложения в други софтуерни продукти, разработени и / или достъпни на територията на САЩ“, според Министерството на търговията на страната.

Това означава, че нито една американска компания, която се занимава с осигуряването на хостинг, облачно съхранение, центрове за данни и колокация, няма да има право да осъществява отношения с двете приложения. По същество това не означава, че услугите моментално ще спрат да работят, тъй като към момента те не разчитат единствено на сървъри на територията на САЩ, но използването на местни сървъри улеснява значително използването им от местните потребители, ускорява скоростта на работа на платформите им и помага за по-доброто потребителско преживяване. В дългосрочен план, тази забрана ще има негативно влияние върху удовлетвореността на потребителите от работата на двете приложения. Всички знаем, че приложенията и уебсайтовете работят по-добре на нашите устройства, когато работят на сървъри, които се намират в близост до нашия град или поне в нашата страна.

Услуги на трети страни, които имат същата функционалност като WeChat и отново са притежавани от китайски компании, но оперират под друго име, също няма да бъдат разрешени, казват от Министерството на търговията.

Същата забрана може да влезе в сила и през ноември за TikTok поради изпълнителната заповед на администрацията на Тръмп от 14 август, която дава 90 дни на ByteDance да продаде TikTok а американска компания. Министерството на търговията заяви, че е можело да предприеме повече действия срещу TikTok, но не желае да нарушава текущите преговори между компанията – майка ByteDance и заинтересованите купувачи, които представляват местни американски предприятия.

TikTok и актуализации на защитата

Липсата на актуализации за TikTok през следващите два месеца поражда опасения за сигурността, тъй като милионите му потребители в САЩ вече няма да могат да получават пачове и корекции по сигурността. Екипът на TikTok е коригирал множество пробойни по сигурността на системата през последната година.

Министерството на търговията на САЩ защити действията си и заяви, че тези приложения не са сигурни за използване от потребителите изначално, поради високата вероятност да имат връзки с китайското правителство.

„Аргументът, че ние подкопаваме сигурността, защото не позволяваме на ненадежден обект да прокара т. нар. Актуализации на защитата на приложения, които от много време не се ползват с никакво доверие, на пръв поглед отпада като безпочвено,“ казва служител на Министерството на търговията пред пресата. „Тези приложения трябва да спрат да се използват в Съединените щати и доколкото можем да повлияем върху потребителския избор да не ги използват, ние предприемаме това действие чрез тези забрани.“

От китайската компания Tencent не са отговорили на искането за коментар, отправено от популярния технологичен портал CNET. От Apple и Google на този етап също не са дали допълнителен коментар за ситуацията.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини