Мобилните устройства, работещи под управлението на ОС Android, във фонов режим събират и изпращат в сървърите на Google информация за околните базови станции. Това става дори и при изключена геолокация и извадена SIM-карта.

Специалистите на популярния уеб-портал Quartz откриха, че Google тайно записва идентификаторите на базовите станции от смартфоните с Android. Оказа се, че тези данни се събират дори и когато потребителят е изключил всички услуги за геолокация, върнал е заводските настройки, не е инсталирал никакви приложения и дори е извадил SIM-картата. Данните са криптирани и се изпращат към Google всеки път, когато телефонът влиза в обсег на нова базова станция на мобилната мрежа.

Quartz официално запита Google, дали тези данни се събират и получи отговор. Интернет гигантът потвърди, че идентификаторите на най-близките базови станции се събират, но се използват само за подобрение доставката на push съобщенията и уведомяванията. Google добави, че тези данни се събират от началото на 2017 година, но сега е взето решение тази практика да бъде прекратена и това ще стане до края на месец ноември. Интернет гигантът специално подчерта, че тези данни никъде не се записват и повече не се използват.

За определяне местоположението на мобилното устройство на потребителя се използват геолокационните услуги, чрез които се определя, къде точно се намира телефонът, респективно, потребителят. Най-точен е GPS модулът, но неговото използване в помещения е затруднително. Ето защо се използват алтернативни методи, като например определяне местоположението по базовите станции или Wi-Fi предавателите. Базовите станции излъчват уникалните идентификатори Cell ID. Информацията за Cell ID на околните базови станции и идентификационния номер на телефона позволяват определянето на местоположението.

Quartz допълва, че Google може и да не използва събраните по този начин данни, но навярно дава достъп до тях на рекламодателите, които по този начин могат по-добре да таргетират своите реклами.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

18 коментара за "От 2017 година всички Android смартфони тайно изпращат на Google геолокационните данни"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   най-нови | най-стари | най-висока оценка