Мобилните устройства, работещи под управлението на ОС Android, във фонов режим събират и изпращат в сървърите на Google информация за околните базови станции. Това става дори и при изключена геолокация и извадена SIM-карта.

Специалистите на популярния уеб-портал Quartz откриха, че Google тайно записва идентификаторите на базовите станции от смартфоните с Android. Оказа се, че тези данни се събират дори и когато потребителят е изключил всички услуги за геолокация, върнал е заводските настройки, не е инсталирал никакви приложения и дори е извадил SIM-картата. Данните са криптирани и се изпращат към Google всеки път, когато телефонът влиза в обсег на нова базова станция на мобилната мрежа.

Quartz официално запита Google, дали тези данни се събират и получи отговор. Интернет гигантът потвърди, че идентификаторите на най-близките базови станции се събират, но се използват само за подобрение доставката на push съобщенията и уведомяванията. Google добави, че тези данни се събират от началото на 2017 година, но сега е взето решение тази практика да бъде прекратена и това ще стане до края на месец ноември. Интернет гигантът специално подчерта, че тези данни никъде не се записват и повече не се използват.

За определяне местоположението на мобилното устройство на потребителя се използват геолокационните услуги, чрез които се определя, къде точно се намира телефонът, респективно, потребителят. Най-точен е GPS модулът, но неговото използване в помещения е затруднително. Ето защо се използват алтернативни методи, като например определяне местоположението по базовите станции или Wi-Fi предавателите. Базовите станции излъчват уникалните идентификатори Cell ID. Информацията за Cell ID на околните базови станции и идентификационния номер на телефона позволяват определянето на местоположението.

Quartz допълва, че Google може и да не използва събраните по този начин данни, но навярно дава достъп до тях на рекламодателите, които по този начин могат по-добре да таргетират своите реклами.

16
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
9 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
13 Автори на коментарите
До EvrKалинKofti PetrovИванаsaentist Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Име
Име

Какво ще си помислите за компания, чийто слоган е

DON`T BE EVEL

?

Осъзнавате ли колко усиля се хвърлят за да се възприема като светла, детински чиста и приятелски настрена?

Не?

Светльо
Светльо

Верно е така. Всичко вътре се боядисва шарено като логото им. Някаква детска градина. Впрочем идеята за шареното лого също е крадната от старо лого на Епъл с цветовете на дъгата. На служителите им раздават едни инфантилни шарени шапки с перка отгоре.

Труе Macedonec
Труе Macedonec

Вери найс! 😀

Коментатор
Коментатор

Еври найс туу 🙂

Evr
Evr

Коя широкоразпсространена ОС не изпаща данни вече? iOS, MacOS изпращат от как са се пръкнали, уиндоуса изпраща от как влезе недоносчето 8, андроид няма как да остане по-назад. Всичко изпраща данни, просто потребителите сами си хвърлят прах в очите, че никой не ги следи.

шпионин
шпионин

Линукс не изпраща данни. Обаче на мат’ряла му е трудно да я използва и затова не е широкоразпространена…не че има значение ОС ако ползваш Интернет – ако ще и MS-DOS да ползваш, свържеш ли се към Интернет – край, под лупата си. Който го е страх да се скрие в пещера, няма друго спасение.

Diсд
Diсд

Андроид е Линукс!!!

Diсд
Diсд

iOS и MacOS не са в бизнеса с реклама и поради тази причина не пращат нищо. Може да си сложиш firewall и да снифнеш да видиш кога се активират тези услуги – само, ако изрично си ги потвърдил.

До Evr
До Evr

„недоносчето 8“? Хахаха…

Kалин
Kалин

Хехех 🙂
Oнзи момент, когато Гоогле ти каже „След 5 минути сте си вкъщи“ 😀

Пасва. Докато Епъл вкараха ИИ чип в телефона, за да не пресмятат данните в облака, Гоогле ИИ услугите са всички облачни 😀

Kofti Petrov
Kofti Petrov

По-обвързана ОС с интернет от iOS едва ли има, с епъла не можеш да пръднеш ако нямаш интернет, пък да не говорим кой какво събира и обработва 🙂

Kалин
Kалин

Разликата от „обвързан с интернет“ и „събира данни без мое знаение и разрешение“ е колкото оттук до луната и обратно.

Bit
Bit

Чакай
Частният ти ключ и паролата на биткойн портфейла да са само твой.

saentist
saentist

Вече знаете как се установява къде са задръстванията в Google Maps.

Ивана
Ивана

Е то и аз се обаждам на мама да ме знае къде съм и какво от това?

Kалин
Kалин

Разликата е, че мама знае къде си не само без да се обаждаш, ами и когато нарочно не се обаждаш, за да не разбере 😀