fbpx
0 C
София

От 2027 г. в Калифорния човешки останки ще могат да се използват като компост – заради климатичните промени

Най-четени

Калифорния узакони „човешкото компостиране“. От 2027 г. щатът ще предлага възможност за компостиране на хора. Процедурата се нарича естествено намаляване на органичните вещества (NOR) след смъртта.

Благодарение на законопроект, подписан от губернатора на щата Гавин Нюсъм миналата седмица, на жителите ще бъде позволено да изберат човешко компостиране след смъртта.

То ще бъде алтернатива на традиционните методи като погребение и кремация.

Процесът включва поставяне на тялото в контейнер за многократна употреба, заобикалянето му с дървени стърготини и аериране. Така микробите и бактериите ще могат да се развиват. След около месец останките ще се разложат и ще се превърнат напълно в почва.

Компании като Recompose във Вашингтон предлагат услугата в съоръжение за естествено намаляване на органичните отпадъци.

За разлика от кремацията, при този процес се избягва изгарянето на изкопаеми горива и отделянето на въглероден оксид. Само при кремации в САЩ се отделят около 360 000 метрични тона въглероден диоксид годишно според оценки на National Geographic.

Авторът на законопроекта Кристина Гарсия, заяви, че заплахата от изменението на климата е мотивирала новия закон.

AB 351 ще предостави на жителите на Калифорния допълнителна възможност, която е по-екологична и им дава още един избор за погребение.

С оглед на това, че изменението на климата и покачването на морското равнище са съвсем реални заплахи за околната среда, това е алтернативен метод за окончателно погребване, който няма да допринася за емисиите в атмосферата. Очаквам с нетърпение да продължа наследството си в борбата за чист въздух, като използвам намалените си останки, за да засадя дърво. Аз ще избера този метод.

Кристина Гарсия, цитирана от Metro.

Новият законопроект забранява комбинирането на тленните останки на няколко души, освен ако те не са от едно семейство. Няма да е незаконно почвата в последствие да се продава или да се използва за отглеждане на храна за човешка консумация.

Идеята за компостиране на човешки останки разбираемо повдига някои етични въпроси.

Тя също така си навлече гнева на църквата. В Калифорния Католическата църква се противопоставя на този процес, тъй като той „свежда човешкото тяло до стока за еднократна употреба“.

NOR използва по същество същия процес като домашната система за компостиране в градината. Процесът е разработен за добитък, а не за хора. Тези методи на обезвреждане са използвани, за да се намали възможността за предаване на болести през животните. Това е неудачно духовно, емоционално и психологическо отдалечаване от починалия.

Катлийн Доминго, изпълнителен директор на Калифорнийската католическа конференция, цитирана от SFGATE.

Според Църквата не е редно и по друга причина.

Останки от хора ще бъдат разпръсквани на публични места, за да бъдат настъпвани от други хора, без тяхното знание. Повторното разпръскване на почва в един и същи район може да се приравни към масов гроб.

Процесът на компостиране на трупове вече е законен в американските щати Вашингтон, Колорадо и Орегон.

Законът на Колорадо обаче забранява комбинирането на почвата на няколко души без тяхно съгласие, продажбата на почвата или използването ѝ за отглеждане на храна, предназначена за човешка консумация.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини