От 2035 година Китай забранява продажбата на бензинови и дизелови автомобили

4
1069

Асоциацията на автомобилните експерти на Китай обяви за своя ключова цел въвеждането на забрана за продажбите на ДВГ автомобили. Това трябва да стане към 2035 година, като след 15 години половината от продаваните в КНР автомобили трябва да бъдат електрически или водородни, а втората половина – хибриди. Икономистите пресметнаха, че след реализирането на този план консумацията на нефт ще намалее с 3,8 милиарда барела годишно. Към днешен ден това е еквивалентно на международния добив на нефт за 38 денонощия,

Целта е много амбициозна, но достижима. През 2019 година автомобилите с ‘нова енергия’ бяха около 5% от всички продажби на автомобили в Китай. Това са над един милион електромобили от продадените в Китай общо 25 милиона автомобили. За сравнение, през 2019 година в САЩ са продадени около 360 000 електромобили. А общите продажби на електромобили са около 2 милиона бройки.

Това означава, че китайският пазар вече тройно превъзхожда американския и е около половината от целия световен пазар. При това, той едва сега започва да се развива.

Плановете на Китай са още през 2025 година електромобилите и водородните автомобили да достигнат 20% от пазара или около 6 милиона бройки. По всичко личи, че поставената цел ще бъде достигната, понеже китайските власти стимулират не само потребителите към преминаването на електромобили, но и производителите, за които има специална точкова система за стимулиране разработването на електромобили с пробег над 400 км.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари