11.1 C
София

От 5 май в Русия влиза закона за задължителна идентификация в месинджърите

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Преди около две години, през месец юли 2017 година президентът на Руската федерация подписа законопроекта за промени във Федералния закон „За информацията, информационните технологии и защитата на информацията„. Тогава по законодателен път бе определен термина „месинджър“ като „организатор на обмен на мигновени съобщения“.

Освен това, в същия законопроект бе въведена задължителната регистрация на услугите за обмен на бързи съобщения и Роскомнадзор бе определен като организатор на разпространението на тази информация. Според приетите поправки, неидентифицираните потребители не могат да обменят електронни съобщения.

Постановлението на руското правителство навярно ще принуди мобилните оператори да се споразумеят с операторите на различните месинджъри, потребителите да се регистрират чрез номера на своя телефон. А номерата на телефоните ще се сверяват с базата данни на мобилните оператори. Освен това, месинджърите трябва да съхраняват 6-месечната история на съобщенията и медийното съдържание.

Въпреки че до влизането на законопроекта в сила останаха само няколко дни, остават някои неизяснени въпроси. Така например, не е ясно, дали ще могат да се регистрират хората закупили SIM карта без паспорт или лична карта. Друг важен въпрос е, как ще се регистрират потребителите с чуждестранни телефонни номера. Не е ясно и как ще се регистрират в месинджърите непълнолетните, а и юридическите лица.

Очаква се тези дни всички подробности от подобен род да бъдат решени.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини