От 5 май в Русия влиза закона за задължителна идентификация в месинджърите

3
676

Преди около две години, през месец юли 2017 година президентът на Руската федерация подписа законопроекта за промени във Федералния закон „За информацията, информационните технологии и защитата на информацията„. Тогава по законодателен път бе определен термина „месинджър“ като „организатор на обмен на мигновени съобщения“.

Освен това, в същия законопроект бе въведена задължителната регистрация на услугите за обмен на бързи съобщения и Роскомнадзор бе определен като организатор на разпространението на тази информация. Според приетите поправки, неидентифицираните потребители не могат да обменят електронни съобщения.

Постановлението на руското правителство навярно ще принуди мобилните оператори да се споразумеят с операторите на различните месинджъри, потребителите да се регистрират чрез номера на своя телефон. А номерата на телефоните ще се сверяват с базата данни на мобилните оператори. Освен това, месинджърите трябва да съхраняват 6-месечната история на съобщенията и медийното съдържание.

Въпреки че до влизането на законопроекта в сила останаха само няколко дни, остават някои неизяснени въпроси. Така например, не е ясно, дали ще могат да се регистрират хората закупили SIM карта без паспорт или лична карта. Друг важен въпрос е, как ще се регистрират потребителите с чуждестранни телефонни номера. Не е ясно и как ще се регистрират в месинджърите непълнолетните, а и юридическите лица.

Очаква се тези дни всички подробности от подобен род да бъдат решени.

3
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Леле
Леле

Само дето западните приложения не са “западни” и не се асоциират с държавен контрол и държавата въобще. Телефоните не са идентификатор, защото може да ползваш burner телефон, VoIP или друго, сравнението ти е много плоско.

Путин иска да контролира интернет за да запази властта на себе си и на пдейската върхушка от милиардери около себе си, а да държи гладувашият народ в неведение.

Путин ще падне, Русия ще е свободна!

Петър
Петър

Очаквам поправка в закона, която ще забрани на хората да имат тайни.

дфсдф
дфсдф

То в САЩ щото имаш личен живот и тайни ама айде