Официален анонс на серийния електромобил Aston Martin Rapide E

11
970

Четири години след първата демонстрация на своя прототип, компанията Aston Martin най-после представи серийно произвежданата версия на своя първи електромобил Rapide E. Дебютът се състоя на автосалона в Шанхай.

Новият електромобил се задвижва с помощта на два електродвигателя. И двата двигателя са поставени на задната ос и имат сумарна мощност 610 конски сили и въртящ момент 950 nm. Максималната скорост достига 250 км/ч, като от 0 до 100 км/ч автомобилът се ускорява за 4 секунди. Ускорението от 80 до 110 км/ч става само за 1,5 секунди.

Aston Martin Rapide E е оборудван с акумулаторен блок с капацитет 65 KWh, включващ 5600 литиевойонни батерии тип 18650. Външната част на акумулаторния блок е покрит с въглеродно влакно и кевлар. Той е поставен на мястото, в което в бензиновата версия на автомобила са поставени 6 литровият двигател V12 и скоростната кутия. От ключова важност е и новата настройка на шасито на Rapide E, която засяга нови характеристики на пружините и амортисьорите, както и употребата на нов диференциал с ограничено приплъзване, за да се справи с въртящия момент. Направени са промени, с които аеродинамиката е подобрена с 8% в сравнение със стария бензинов модел.

Пробегът на новия електромобил според WLTP измерителния цикъл е 320 км. Използва се 800 V архитектура. Производителят подчертава, че при използването на 800V/100KW зарядни станции се осигурява зареждане от ниво 3101,2 мили на час. При използване на по-разпространените 400V/50KW зарядни станции нивото на заряда е 1851,2 мили в час. С помощта на своя вграден преобразовател, електромобилът може да се зареди от обикновените електрически мрежи за около 3 часа.

Цялата необходима на водача информация за Aston Martin Rapide E – ниво на заряда на батериите, консумацията на енергия, степента за рекуперация на енергията и т.н., се извеждат на 10-инчов екран. С помощта на предлаганото фирмено приложение за смартфони притежателят на електромобила може да уточни всички основни данни – текущия заряд, какъв пробег е възможно да се измине, актуалното местоположение, необходимостта от посещение на сервиз и други. Всичко става в отдалечен режим, с помощта на приложението в смартфона. В зависимост от релефа и вида шофиране се предлагат режимите GT, Sport и Sport+, всеки от които има собствени настройки на динамиката и управлението.

Електромобилът Aston Martin Rapide E е разработван съвместно с компанията Williams Advanced Engineering (WAE), а неговото сглобяване ще се осъществява в завода в Южен Уелс. Предварителните поръчки за закупуването на електромобила Aston Martin Rapide E вече стартираха. Цената се обявява след като бъде направена заявката. Първата серия електромобили включва само 155 екземпляра.

Да си припомним, че именно този автомобил ще използва Даниъл Крейг в новия филм за британския супер шпионин Джеймс Бонд.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
7 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
до Dave(*)MasterYodaDaveLordoff Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
то всичко хубаво...
то всичко хубаво...

Ама защо са го скопили електронно до 250 км/час?!? Моята 18-годишна А8-ца 4.2л вдига 280! И съм карал с толкова за проба. Или е грешка в превода? Защото на снимката се вижда, че километражът е разграфен до 300?

Даниел Десподов
Даниел Десподов
тъй-тъй
тъй-тъй

Съвременните автомобили вдигат над 200, но се краштестват с 65 км/ч. Мерцедес – 85 км/ч. бившите Сааб – 110 км/ч. Кофти разминаване. Човек няма никаква нужда от тези скорости.

не е баш тъй
не е баш тъй

Ако ще караме със 110 максимум, по-добре да си купим всички по една Лада. Хем струва 10 бона нова, хем частите и почти без пари, хем е поне три пъти по-здрава от съвременните пластмасови и натъпкани с електроника таралясници с програмирано остаряване след 5 години… 🙂

Тахтун
Тахтун

Като гледам напъните на „зелените“ ми се струва, че много скоро с цел ограничаване на емисията на въглероден двуокис, максималната скорост ще бъде ограничена дори на магистралите до 100-120 км/ч, а в градовете до 40. Поне така те твърдят. Така, че такива скорости (250 км/ч)са абсолютно ненужни, а и много опасни.

Lordoff
Lordoff

Просто не им трябва по-висока скорост. В UK дори на магистралите максимално разрешената е 70 мили/ час.

Dave
Dave

Оптималната скорост на Тесла, с цел оптимален пробег е 175км/ч. Не виждам къде ти е проблема особено като се има в предвид че сегашната ти кола едвали може да ги вдигне дори.

до Dave
до Dave

Гълъбче, ако оптималната скорост на теслИте беше 175 км/час, нямаше като им падне батерията под 10% автоматино да превключват на режим с максимална скорост 60 км/час, с който да могат да се доберат до най-близката зарядна станция. Сегашното ми Ауди 4.2 литра, както писах по-горе, като го заредя с бензин 100 октана, на магистралата залепя стрелката на 280 без проблеми. Вярно, висока скорост е, изисква максимално съсредоточване и не си позволявам да я поддържам повече от половин-една минута. Но с 220-230 карам спокойно нощем по магистралата.

(*)
(*)

При МПС с ДВГ по-ниските скорости НЕ водят до по-ниско ниво на замърсяване, напротив!

MasterYoda
MasterYoda

За какво му е на електромобил такъв огромен отвор за радиатора отпред!?! Явно не е заради дизайн, щото е адски грозно 🙂

(*)
(*)

Електромобилите също се нуждаят от охлаждане, понякога доста сериозно.