Организацията HDMI Forum обяви новата версия на спецификациите за HDMI, в която са реализирани редица интересни технологични решения.

В новата спецификация HDMI 2.1 е добавена поддръжката на по-високи резолюции и честоти. Новите режими 8К60Hz и 4К120Hz дават възможност за показване на изключително детайлно и плавно изображение и при най-динамичните сцени. Благодарение поддръжката на Dynamic HDR се постига оптимално съотношение между детайлност, контраст и динамичен диапазон не само при отделните сцени, а и за отделните кадри.

Пропускателната способност на 48G кабелите за некомпресираните сигнали е на ниво 48 Gb/s и дава възможност за пренос на 8К видео с HDR. Осигурена е обратната съвместимост с предишните версии на HDMI спецификацията, благодарение на което тези кабели могат да се използват и със сега съществуващите на пазара електронни устройства.

Функцията Game Mode VRR е сходна с технологиите G-Sync и FreeSync и дава възможност за динамична промяна кадровата честота на изображението в съответствие с възможностите на графичния процесор. По този начин се премахват забавянията и загубата на кадри, а геймплеят става по-плавен и детайлен.

В HDMI 2.1 е с подобрени възможности за пренос на звук; въведена е поддръжката на новите аудио формати и на новия обектно ориентиран звук.

Новата спецификация HDMI 2.1 се очаква да бъде внедрена през второто тримесечие на тази година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари