Организацията HDMI Forum обяви новата версия на спецификациите за HDMI, в която са реализирани редица интересни технологични решения.

В новата спецификация HDMI 2.1 е добавена поддръжката на по-високи резолюции и честоти. Новите режими 8К60Hz и 4К120Hz дават възможност за показване на изключително детайлно и плавно изображение и при най-динамичните сцени. Благодарение поддръжката на Dynamic HDR се постига оптимално съотношение между детайлност, контраст и динамичен диапазон не само при отделните сцени, а и за отделните кадри.

Пропускателната способност на 48G кабелите за некомпресираните сигнали е на ниво 48 Gb/s и дава възможност за пренос на 8К видео с HDR. Осигурена е обратната съвместимост с предишните версии на HDMI спецификацията, благодарение на което тези кабели могат да се използват и със сега съществуващите на пазара електронни устройства.

Функцията Game Mode VRR е сходна с технологиите G-Sync и FreeSync и дава възможност за динамична промяна кадровата честота на изображението в съответствие с възможностите на графичния процесор. По този начин се премахват забавянията и загубата на кадри, а геймплеят става по-плавен и детайлен.

В HDMI 2.1 е с подобрени възможности за пренос на звук; въведена е поддръжката на новите аудио формати и на новия обектно ориентиран звук.

Новата спецификация HDMI 2.1 се очаква да бъде внедрена през второто тримесечие на тази година.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

Коментирай това преди всички други

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за