fbpx
13.8 C
София

Официално: Google обяви конкурента на ChatGPT – Bard, ще е наличен след няколко седмици

Google работи по конкурент на чатбота ChatGPT на OpenAI, който се ще нарича Bard и в момента е в процес на тестване

Най-четени

Официално: Google работи по конкурент на ChatGPT, наречен Bard.

Главният изпълнителен директор на Google, Сундар Пичай, обяви проекта в публикация в блога си днес, описвайки инструмента като „експериментална разговорна услуга с изкуствен интелект“, която ще отговаря на запитванията на потребителите и ще участва в разговори. Софтуерът ще бъде достъпен за група „доверени тестери“ днес, казва Пичай, преди да стане „по-широко достъпен за обществеността през следващите седмици“.

Не е ясно какви точно възможности ще има Bard, но изглежда, че чатботът ще бъде също толкова свободен, колкото и ChatGPT на OpenAI. Снимка на екрана насърчава потребителите да задават на Bard практически въпроси, като например как да планират бебешко парти или какви ястия могат да се приготвят от списък със съставки за обяд.

Сундар Пичай каза още: „Bard може да бъде отдушник за креативност и стартова площадка за любопитство, като ви помогне да обясните новите открития от космическия телескоп на НАСА, „Джеймс Уеб“ на 9-годишно дете или да научите повече за най-добрите нападатели във футбола в момента.“

Пичай също така отбелязва, че Bard „черпи информация от мрежата, за да предоставя актуални и висококачествени отговори“, което предполага, че може да е в състояние да отговаря на въпроси за скорошни събития – нещо, което ChatGPT не може да прави, тъй като е обучаван въз основа на събития до края на 2021 година.

Прибързаното обявяване и липсата на информация за Bard са явни признаци на „червения код“, задействан в Google при стартирането на ChatGPT в края на миналата година. Въпреки че технологията, залегнала в основата на ChatGPT, не е революционна, решението на OpenAI да направи системата свободно достъпна в интернет изложи милиони хора на тази нова форма на автоматизирано генериране на текст. Последиците бяха сеизмични, като се обсъждаше влиянието на ChatGPT върху образованието, работата и от особен интерес за Google – бъдещето на търсенето в интернет.

Microsoft, която инвестира милиарди долари в OpenAI, също се възползва от момента. Твърди се, че компанията ще интегрира ChatGPT в своята търсачка Bing, както и в други продукти от своя пакет от офис софтуер. Още миналата седмица изтекоха скрийншоти, които показват вградения ChatGPT в Bing.

Въпреки че Google има задълбочени познания в областта на изкуствения интелект, който използва ChatGPT (всъщност тя е изобретила ключовата технология – трансформатора, който е „Т“ в GPT), досега компанията е подхождала по-предпазливо към споделянето на инструментите си с обществеността. Преди това Google предостави LaMDA, езиковия модел, който е в основата на Bard, чрез своето приложение AI Test Kitchen, но тази версия е изключително ограничена и може да генерира текст, свързан само с няколко заявки.

Google, подобно на други технологични гиганти, се опасява от реакция срещу неизпитания ИИ. Големи езикови модели като LaMDA и GPT-3.5 (който управлява ChatGPT) имат добре документирани тенденции да изхвърлят токсично съдържание като реч на омразата и уверено да твърдят невярна информация, дотолкова, че един професор сравни такива системи с „генератори на глупости“ – едва ли е похвално описание за технология, която според някои трябва да замени търсачките.

Предстоящото стартиране на Bard бележи съществена промяна в подхода на Google към тази технология. В публикацията си в блога Пичай подчертава, че Google ще комбинира „външна обратна връзка с нашите собствени вътрешни тестове, за да се уверим, че отговорите на Bard отговарят на високите критерии за качество, безопасност и обоснованост с реална информация“.

Междувременно Google също така подчертава, че вече вгражда изкуствен интелект в много свои продукти, включително в търсачката си. През последните няколко години Google използва ИИ за обобщаване на все повече резултати от търсенето, като извежда информация от сайтове, вместо да трябва потребителите сами да влизат в различните сайтове и да проучват информацията. От публикацията на Пичай става ясно, че тези функции ще станат по-значими в бъдеще:

„Скоро ще видите функции, задвижвани от изкуствен интелект, в търсенето, които представят голям обем информация и множество гледни точки в лесни за усвояване формати, така че да можете бързо да разберете цялостната картина и да научите повече от мрежата: независимо дали става въпрос за търсене на допълнителни гледни точки, като например блогове от хора, които свирят едновременно на пиано и китара, или за задълбочаване в свързана тема, като например стъпки за започване на работа в някоя сфера. Тези нови функции на изкуствения интелект ще започнат да се разпространяват в Google Search скоро.“

За сряда Google организира и събитие, посветено на ИИ, търсенето и други.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини