Охрана като в шпионските филми или защо разходите за безопасност на Зукърбърг нараснаха с 500%

Финансовите състояния на основателите на най-големите американски корпорации през последните години са нараснали над два пъти, което не е оказало особено влияние на разходите за тяхната отбрана. С едно изключение - Марк Зукърбърг.

11
1945

Годишната заплата на основателя на Facebook е в размер на $1 (един долар), а премии въобще няма. Но след разтреслата цялата Силициева долина стрелба в офиса на YouTube през месец април миналата година, когато бяха ранени трима души, бордът на директорите на Facebook реши да отделя за безопасността на Зукърбърг и неговото семейство $10 милиона долара годишно. В тази сума не влизат мерките за безопасност, които компанията предприе по-рано. Facebook заплаща и всички разходи за личния самолет на основателя на социалната мрежа (около $1,5 милиона).

За периода от 2012 до 2017 година, разходите за личната безопасност на Зукърбърг са нараснали с 500%. И това са парите без 10-те милиона долара, дадени през месец юли за основателя на Facebook, за засилване безопасността на кампуса в калифорнийския град Менло Парк. Интересно е, че за същия период от време финансовото състояние на основателя на социалната мрежа се е увеличило с 220% до $56 милиарда през 2017 година. Някои мерки за охрана са толкова изкусни, че сякаш са взети от романите на Том Кланси.

Колко харчат за лична охрана другите милиардери?

Американските милиардери с присъщия си разкошен начин на живот все по-често попадат под огъня на критиката, понеже към днешен ден разликата между бедни и богати в САЩ достигна мащаби, невиждани от времената на Великата депресия.

Редакцията на Forbes сравни сумите за охрана на петте най-богати основатели на публични американски корпорации и не намери връзка между тяхното финансово благополучие и увеличаването на разходите за осигуряване на личната безопасност. Но големите компании от ранга на Facebook при оценките на рисковете се базират на известността на съответния мениджър и дали неговата компания не е замесена в някакви скандали. Зукърбърг стана лице на най-голямата социална мрежа, засягаща най-острите обществени въпроси и играе невероятно важна рола в живота на милиарди хора.

Корпорацията Amazon реши да увеличи разходите за отбрана на най-богатият на планетата човек Джеф Безос, след като той закупи изданието Washington Post и започна да критикува президента на САЩ Доналд Тръмп. Но за разлика от Марк Зукърбъргм увеличените разходи за охрана на Безос бледнят в сравнение с ръста на неговия капитал. Финансовото състояние на основателя на Amazon тази година достигна внушителните $131 милиарда, въпреки че в рейтинга на милиардерите на Forbes от 2012 година се вижда, че той е имал „само“ $18,4 милиарда. Разходите за безопасност на Безос са в размер на $1,6 милиона и от 2012 година тази сума не е увеличавана. Според финансовите отчети на Amazon, компанията заплаща и разходите за охрана на милиардера в офисите на Amazon. На въпрос на Forbes, пресслужбата на корпорацията заяви, че личната охрана Безос плаща от джоба си.

Berkshire Hathaway отказа да съобщи информация за разходите за охрана на Уорън Бъфет до 2008 година и Forbes нямаше как да сравни дали тази сума се е увеличила. Но преди година в дома на милиардера се опита да проникне външен човек с фалшив пистолет и камуфлажно покритие на лицето. През 2017 година холдингът е дал за охрана на Оракула от Омаха $375 000 или с 16% повече, в сравнение с предишната година. През тази година богатството на Бъфет е нараснало със 72% до $75,6 милиарда, а към днешен ден е $82,5 милиарда.

При Лари Елисън, основателят на Oracle, разходите за охрана през последните 10 години дори са намалели, въпреки че неговото финансово състояние е нараснало със 74% до днешните $62,5 милиарда. Компанията плаща само за охраната на неговото основно жилище. Това е имение в японски стил в малкото калифорнийско градче Удсайд, на територията на което има езерце с екзотична риба и чайна. През 2017 година компанията е дала за охрана $1,5 милиона, а през 2007 – $1,7 милиона. Според документацията на Комисията за ценни книжа и борси, Елисън си е закупил и инсталирал съвременно охранително оборудване, което обслужва и подобрява. До 2014 година Елисън бе генерален директор на Oracle, а сега е технически директор и председател на борда на директорите.

Корпорацията Alphabet, която управлява Google, през последните години не разкрива данни за разходите на съоснователя и милиардера Лари Пейдж, който е и неин генерален директор. Няма официална информация и за втория съосновател Сергей Брин. Но е известно, че през 2006 година компанията е дала за транспорт, логистика и лична безопасност на Брин Едва $33 195. Финансовото състояние на Пейдж е $50,8 милиарда, а на Брин – $49,8 милиарда, като и двамата получават символична заплата от $1. Интернет гигантът не отговори на въпросите на Forbes относно разходите за лична безопасност на съоснователите на Google.

Но корпорацията съобщи данни за охраната на бившия генерален директор на Alphabet Ерик Шмидт и на сегашния генерален директор Сундар Пичай. Сумите са съответно $296 353 и $637 538.

Имат ли нужда от охрана милиардерите?

Аналитиците в сферата на личната безопасност заявиха пред Forbes, че сумата, която дадена компания харчи за охраната на своя ръководител зависи преди всичко, доколко той е познат на широката общественост и дали е замесен в някакви скандали.

„Ако вземем предвид високопоставен мениджър, който не се показва много, то той може да мине въобще без охрана“ – каза Андреас Парс Ларач, старши вицепрезидент на частната охранителна компания Pinkerton.

Президентът на охранителната фирма Insite Risk Management Кристофър Фолкенбърг сподели, че няма зависимост между финансовото състояние на клиента и потенциалните рискове за него.

„Да предположим, че трябва да охранявате с нищо незабележим милиардер. Никой не знае кой е той. И ако този милиардер живее най-обикновен живот, като например на обикновен лекар, то и рисковете за него са съпоставими с тези на лекаря. Поне докато в ръцете на някой не попадне неговото банково извлечение“.

Охранителните фирми, които се занимават с охраната на знаменитости и богати хора заявяват, че публичността на Марк Зукърбърг, както и участието му в многобройните изтичания на лични данни на потребителите и манипулирането на социалната мрежа по време на президентските избори през 2016 година, съществено увеличават заплахите за милиардера. Интернет изданието Business Insider неотдавна съобщи, че Facebook рязко е увеличил разходите за безопасност и се опитва да предпази своите служители от редица предполагаеми заплахи: от взривни устройства в автомобилите до спонсориран от чужди държави шпионаж и кражба на технологии. Според Business Insider, десетките хиляди служители на социална мрежа се намират под невидимата защита на 6000 специалиста по безопасност, а домът на Зукърбърг и неговото семейство постоянно се охранява от добре въоръжени хора.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
6 Коментари
5 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
8 Автори на коментарите
ЕС са причинатаfavrхахахаСорос е боклукMisho Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
303318
303318

После що „цветуща“ венецуела минала към социализъм,
Ми щото било цветущо за коити ходи на закуски
за останалите е канибализъм(известен като капитализъм).

https://m.dnevnik.bg/politika/2019/03/19/3406830_cvetan_cvetanov_se_sdobil_s_nov_apartament_na/

Сорос е боклук
Сорос е боклук

Дъжерята на Мадуро има 3,4 млрд. американски долара в банки в САЩ и Панама. Цялата червена върхушка във Венецуела е олигархично-кланова класа, която е превърнала държавата във фирма работеща за тях. Те замениха една диктатура на американски наместници с друга. Венецуела без да бъде под ембарго се срина икономически. Deal with it!

favr
favr

стига глупости…

пипи
пипи

Кой е джорджано?

Некъв
Некъв

Вуйча ти

Бачо Ваньо
Бачо Ваньо

Пцувайте го чичо Били, дето веднъж вече си даде милиардите за благотворителност…

Сорос е боклук
Сорос е боклук

Радикалното ляво, което иска отворени граници, мултикултурализъм и е антиевропейско и антиамериканско и въобще анти-всякакви държави работи срещу нас!

Разберете го, докато няма обединение между всичко в дясно, което защитава пазарното стопанство и националната държава, времената ще ни бъдат преброени.

Фейсбук е на път да стане основата централна банка в света, тогава всичко и всеки ще зависи от тях. Тази индустриална революция е нож с две остриета и ние не трябва да оставяме левите от Силициевата долина – Фесйбук, Гугъл, Амазон и други да вземат позиции, които буквално ще ни унищожат.
comment image

Misho
Misho

„Богатите също плачат“ 🙂

Предпочитам да съм в средната класа и да си спестявам за море, от колкото да треперя за моя и на семейството живот.

Парите носят повече нещастие от колкото щастие, особено в ръцете на глупав човек.

Сорос е боклук
Сорос е боклук

Хората като Зукърбърг нямат парите за цел, а за инструмент. Единственото, което е проблемно е, че неговите идеи са радикално леви.

В цивилизована държава средната класа не се лишава от нещо за да отиде на почивка, а хората, които са успели не се страхуват за живота си. Това го има само в бананови, предимно бивши съветски републики, където да си много богат значи да си бил част от комунистическите тайни служби или по някакъв начин да си срастнал с мафията и властта. В нормалните държави, богатството се натрупва от добавената стойност, която човек допринася.

хахаха
хахаха

Нормално да си наема охрана, то тая грозна мутра само като я видиш и ти иде да я размажеш с тухла…
Тоя е толкова грозен, че ако нямаше пари щеше да си умре девствен.

ЕС са причината
ЕС са причината

Какъвто и да е направи нещо, което го ползват милиарди. А ти няма да умреш девствен, но за сметка на това в събота и неделя ще си ремонтираш голфа и ще обиждаш „джендърите“ за своите собствени неуспехи.