Очаква се дефицит и на пазара на широколентови рутери

0
698

Широколентовите рутери може да са поредната жертва на глобалния недостиг на чипове, засягащ технологичната индустрия, като доставчиците на интернет услуги виждам огромни закъснения при доставките на този хардуер, според информация от нов доклад.

Източници на Bloomberg казват, че на някои доставчици на широколентов достъп до интернет се казва, че може да се наложи да чакат повече от година – дори до 60 седмици, за да получат своите поръчани маршрутизатори и друго мрежово оборудване, което очевидно е доста далеч до нормалната ситуация на този пазар.

Както вероятно се досещате, глобалната пандемия е катализаторът на тези затруднения. Карстен Гевеке, старши вицепрезидент и ръководител на регионалното бизнес звено на EMEA в производителя на рутери Zyxel, заяви пред Bloomberg, че не само пречи на веригата за доставки на компоненти и производството на хардуер, но и увеличава търсенето на по-добри рутери, тъй като много хора учат и работят от вкъщи, което увеличава нуждите им мрежов капацитет, а респективно и да по-качествено мрежово оборудване. С други думи, това е двоен удар за пазара на рутери – по-малко предлагане и значително по-голямо търсене.

Ако доставчиците на интернет услуги се борят да получат достатъчно запаси от мрежовото оборудване, това потенциално също може да доведе до затруднения, когато има нужда от обновяване на потребителското оборудване или инсталиране на ново такова при изцяло нови абонати.

В доклада на икономическата медия се отбелязва, че Zyxel обслужва няколко основни интернет доставчици, включително Zen Internet във Великобритания. Гевеке отбелязва, че никой доставчик на широколентови услуги все още не е изчерпал рутерите си, но този момент изглежда доста близо и към момента има голяма вероятност да се случи, като следващите шест месеца изглеждат нестабилни за веригата за доставки на рутери.

Това е малко тревожна картина, но нищо ново за технологичната индустрия, която страда от продължаващия недостиг на чипове на редица фронтове, включително процесори и графични карти, както и дисплейни панели, като последното може да повлияе на iPad на Apple и производството на MacBook.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари