fbpx
16.4 C
София

Очаква се китайско държавно приложение за запознанства да се бори с намаляването на населението в страната

Миналата година раждаемостта в Китай спадна до рекордно ниското ниво от 6,77 раждания на 1000 души и се очаква да намалее още повече през тази година

Най-четени

Властите на провинция Дзянси в Източен Китай разработиха приложение за запознанства в град Гуиси, който е с население 640 000 души, в опит да повиши броя на сключените бракове.

Наречено „Palm Guixi“, приложението е разработено, за да улесни запознанствата на жителите на Дзянси, като свързва самотни потребители въз основа на информация за произхода им, предоставена в самото приложение.

Както съобщава The Guardian, приложението е част от инициатива в цялата област за увеличаване на броя на сключените бракове, който през последното десетилетие е намалял в цялата страна.

Местните власти в други райони на Дзянси планират събития на живо, за да насърчат социалното взаимодействие. В град Гаоан над 100 млади необвързани мъже са присъствали на събитие в парка Руйчжоу Фуя, където са могли да се облекат в традиционни дрехи, да играят игри и да се „сближат“ помежду си, докато усещат „дълбочината на китайската култура“.

Кампанията срещу непосилните цени на сватбите е един от основните принципи на пилотния проект в Дзянси. Наскоро правителството се противопостави на обичая бъдещият младоженец да дава пари на семейството на булката преди брака.

Изнудването за пари или подаръци във връзка с брака е забранено от Гражданския кодекс на страната. В действителност обаче този обичай все още е широко разпространен, особено в селските райони. Със средна цена на булката от 380 000 юана (55 185,23 долара) Дзянси оглавява неофициалната национална класация на цените на булките през 2022 година.

Според статистическия годишник на Китай, през миналата година са сключени 11,6 милиона брака за първи път, което е с близо 700 000 по-малко от предходната година. Това е значително по-малко от пика през 2013 година, когато броят им е бил 23,9 милиона, съобщава South China Morning Post.

Предвижда се раждаемостта, която миналата година достигна рекордно ниското ниво от 6,77 раждания на 1000 души, тъй като населението намаля за първи път от 60 години да продължи да намалява, отразявайки тази низходяща тенденция.

Според Донг Юженг, ръководител на отдела за развитие на населението в Гуандун, младите хора са подложени на все по-голям натиск в личния си живот и не могат да си позволят финансовото бреме на брака, който обикновено включва плащане на жилище и отглеждане на деца.

Освен това, макар че много китайски родители все още силно насърчават децата си да се оженят, Донг твърди, че младите хора всъщност се радват на свободата на свободния живот.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини