fbpx
18.8 C
София

Още два оператора до Коледа

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Конкуренцията на телекомуникационния пазар в България до края на годината ще се ожесточи.
До Коледа ще бъдат дадени още два лиценза за мобилни оператори, обеща вчера шефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Гергана Сърбова. Те ще са за изграждане на най-модерната мрежа – UMTS.

Следващата седмица във „Файненшъл таймс“ и в бюлетина на Европейската комисия ще бъде публикувана обява за откриване на процедурата.

Военното министерство вече е освободило необходимите честоти, съобщи вчера министър Николай Свинаров. МО е взело парите за честотите, но министърът запази в тайна сумата.

Ако желаещите да изградят UMTS мрежа са само двама и отговарят на техническите и финансовите условия, те ще получат 20-годишни лицензи срещу 70 млн. лв. При по-голям интерес ще има търг с първоначална цена от 70 млн. лв. Кандидатите трябва да имат опит в далекосъобщенията и минимален брой потребители, който още не е определен.

В процедурата ще могат да участват „М-Тел“, „Глобул“ или БТК. Тъй като става въпрос за технология, която е различна от GSM, няма законови пречки една и съща фирма да притежава два лиценза.

Разликата между двете технологии е, че при UMTS – третото поколение мобилни технологии, има десетократно по-високи скорости за предаване на данни, което позволява на потребителите да си разменят музика и видеофайлове, а не само текстове и снимки, както е при GSM. Апаратите са съвършено различни и много по-скъпи от обикновения GSM.

Първите лицензи в Европа бяха дадени преди четири години, но UMTS-мрежите се изграждат едва сега заради големите инвестиции и сложната технология.

„Ние първо ще проучим условията и тогава ще вземем решение“, коментира лаконично изпълнителният директор на „Глобул“ Николаос Цолас. От „М-Тел“ припомниха, че още преди две години са искали такъв лиценз. Първият мобилен оператор смята да кандидатства при добри условия.

Говорителят на БТК Ясен Гуев бе малко по-песимистичен. „Смисъл от изграждане на такава мрежа има само за големите градове, тъй като извън тях е малко съмнително, че ще намерим клиенти – това са скъпа технология и скъпи услуги. Затова много зависи какви условия за изграждане на мрежата ще постави КРС“, каза той. БТК вече разполага с лиценз за GSM-мрежа, който обаче не е ефективен заради съдебни спорове.

През 1994 г. първият мобилен оператор в България – „Мобилтел“, получи разрешение за работа срещу 80 000 долара. По-късно доплати за лиценз 9 млн. лв.

През 2000 г. „Глобул“ получи лиценза си на търг срещу 135 млн. долара. БТК плати 54 млн. лв. за 3-и GSM.
Вчера от КРС коментираха, че едногодишният срок за изграждане на първоначално покритие от БТК ще бъде стопиран, ако има влязло в сила съдебно решение за спиране на предварителното изпълнение на лицензията.

Именно това поиска прокуратурата преди два дни. Ако съдът го приеме, БТК няма да има право да изгражда GSM-мрежа, докато спорът не се разреши в съда. Ако го отхвърли, мрежата трябва да се изгради в много кратки срокове.

Източник: Data.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Предишна новинаGetRight 5.2 Beta 5
Следваща новинаphpMyAdmin 2.6.0 final
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини