Още една хардуерна уязвимост в процесорите на Intel

4
735

Експерти от Бирмингамския университет (Великобритания), от технологичния университет в Грац (Австрия) и от Льовенския университет (Белгия), откриха нова хардуерна уязвимост в процесорите на Intel. Уязвимостта е следната: при понижаване вътрешното напрежение на процесора, технологията Secure Enclave става уязвима към атаки.

Новата уязвимост получи името Plundervolt и се дължи на неправилната работа на интерфейсите за регулиране на напрежението в процесорите на Intel.

Съвременните процесори имат висока производителност, като консумират повече енергия и разсейват повече топлина. Ето защо в днешните чипове се дава възможност за регулиране на честотата и напрежението. В процесорите Intel Core това става с помощта на специалните регистри (Model-Specific Registers, MSR).

По време на своите опити специалистите са успели да променят начина на изпълнение на инструкциите Intel Software Guard Extensions (SGX) в процесорите Intel Core чрез стандартното регулиране на напрежението по време на изчисленията. Оказа се, че от тази атака защита не може да осигури дори и механизмът за криптиране и идентифициране на паметта Intel SGX.

Експертите са съобщили на Intel за наличието на тази уязвимост и процесорният гигант вече представи обновяване на микрокода за свите чипове, който решава проблема с хардуерната уязвимост Plundervolt.

Model-Specific Registers, MSR са специални регистри на процесорите с х86 архитектура, които са достъпни по софтуерен път чрез процесорните команди RDMSR и WRMSR.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
идиоти сте
идиоти сте

Трайте си бе балъци, сега пак ще пуснат пачове и ще забавят процесорите още повече.

jojopara
jojopara

Университетът е Льовен, я не Левен!

Литекс
Литекс

Университетът е в Ловеч