Павел Дуров жестоко разкритикува WhatsApp и Facebook

10
2074

Основателят на Telegram публикува в своя канал голям и твърде остър пост, с който жестоко разкритикува конкурентния месинджър WhatsApp, който е собственост на Facebook.

Дуров каза следното:

През месец май прогнозирах, че във WhatsApp ще продължават да намират задни врати и проблемите по безопасността ще следват един след друг, както всъщност и стана. Тази седмица във WhatsApp бе открита нова задна врата, но това стана тихо, без особен шум. Както и при предишната задна врата и тази преди предишната, новата задна врата прави вашите данни уязвими и достъпни за хакерите и държавните специални служби. Всичко, което трябва да направи хакерът е да ви изпрати видео и всичките ваши данни са на негово разположение.

WhatsApp не само че не може да защити вашата кореспонденция в браузъра, но приложението се използва и като троянски кон за да може да шпионира и да има достъп до снимките и съобщенията, които нямат никакво отношение към WhatsApp. Защо правят така?

Facebook бе част от програмата за следене много преди да купи WhatsApp. Твърде наивно би било да се мисли, че компанията ще промени своята политика след тази покупка. Това стана съвсем очевидно, когато основателят на WhatsApp каза за сделката с Facebook: „Аз продадох личния живот на потребителите„.

След като тази седмица бе открита поредната задна врата, Facebook се опита да заблуди хората със своето изявление, че няма доказателства този бекдор да е използван от хакерите. Разбира се, че нямат никакви доказателства – за да ги получат трябваше само да анализират видеото, което си изпращаха потребителите, но WhatsApp не съхранява видеата на своите сървъри (въпреки че изпраща в некриптиран вид съобщенията и медийните файлове на повечето свои потребители директно към сървърите на Google и Apple). И по този начин се получава, че няма какво да се анализира и следователно това означава, че няма доказателства. Колко удобно.

Но уязвимост от подобен мащаб със сигурност се е използвала – точно както предишната задна врата във WhatsApp се използваше срещу борците за човешките права, а журналистите с цялата си наивност използват WhatsApp. Спомнете си, че през месец септември се появи информация, че американските специални служби дават данните, получени от този бекдор, на специалните служби на другите страни.

Въпреки всичко това, през 2019 година както преди има много хора, които вярват на WhatsApp и Facebook. Може би във WhatsApp някак случайно се добавят или възникват мащабни уязвимости на всеки няколко месеца. Но аз се съмнявам в това – Telegram е приложение със същата сложност, но за всичките шест години откогато работи този месинджър, никога не е имало подобен проблем като при WhatsApp. Но е малко вероятно някой редовно да допуска толкова големи грешки относно информационната безопасност, които са идеални за следене на потребителите.

Независимо от намеренията на компанията, на която принадлежи WhatsApp, мога да дам същия съвет на всички: ако не искате всичките ви снимки и съобщения един ден да станат публични и достъпни за всички, изтрийте WhatsApp от своя смартфон„.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
7 Коментари
3 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Кокошка
Кокошка

Ами прав е този каскет, тази ушанка и рубладжия! Нали видяхме какво стана с приятелката на арх. Игнатов?
Затова, ако не искате домашното ви порно да се озове в Порнхуб или Хамстер, недейте ползва УатсЪп

115
115

Този вместо да си оправи недъгавия месинджър, седнал уатсапп да критикува

116
116

Осъзнаваш ли каква глупост си написал?

lkall
lkall

„бекдор“?! Пак нова българска дума от десподоф!

Иван
Иван

Този хитрец всячески избягва да обясни чудото, че се е скрил под благосклонното крило на NSA, пък месинджъра му, видиш ли, бил „неподслушваем“ 🙂

:)
:)

Идеите са по-силни от парите, бъдещето принадлежи на идеалите, защото те пропътуват между времето и пространството. Войната срещу ИТ гигантите тепърва започва.

112
112

Проблема е че като си сложа Телеграм и вътре няма никой познат. А що се отнася за сигурност, по-сигурен от Сигнал няма.

Trial
Trial

Само дето има дипендънси от Гоогле Аппс…’Бем ти и сигурния софтуер в такъв случай…

:)
:)

Signal e honeypot, компанията работи с Фейсбук за тяхното „криптиране“, проучи. Сигнал е сигурен само за американците, познай защо им го препоръчват за техните си политици.

Meriop
Meriop