Павел Дуров изглежда ще трябва да върне $1,3 милиарда на инвеститорите

7
1804

Съдът на южния район на Ню Йорк удовлетвори апелацията на американската комисия за ценни книжа (SEC) за забрана на предаването на криптовалутата на Павел Дуров Gram на нейните купувачи. Решението на съдия Кевин Кастел е предварително, но на практика предрешава резултата от този юридически сблъсък. Това означава, че излизането на криптовалутата на Павел Дуров ще бъде забранено и той ще трябва да върне парите на инвеститорите. Тази съдебна загуба поставя много остро и въпроса за финансирането на месинджъра Telegram, който засега не е монетизиран и не печели.

Това съдебно решение не е окончателно и засяга само апелацията на SEC, която бе заявена още в началото на този съдебен процес през месец октомври миналата година относно забраната за излизането на криптовалутата Gram, както и на предаването на цифровите токени на техните купувачи. Съдията Кастел със своето решение удовлетвори именно тази апелация, но и направи нещо повече. Неговата теза бе изложена на цели 44 страници, в които съдията излага своята позиция по делото. Този документ на практика не оставя място за победа на Дуров и неговите адвокати.

От този съдебен документ следва, че съдия Кастел е съгласен с позицията на SEC по абсолютно всички ключови въпроси на делото. Съдът заяви, че Gram трябва да се счита за счита за ценна книга, а това означава, че екипът на Telegram задължително трябва да регистрира не криптовалута, а първично предлагане на ценни книжа както е според американските закони.

„Съдът счита, че SEC с много голяма вероятност ще може да докаже, че има покупки и продажби на Gram на свободния пазар. А това автоматично означава, че е необходима регистрация в SEC. От своя страна, Telegram няма да успее да докаже, че може да бъде освободен от това задължение“ – се казва в решението на съда.

Признаването на Gram за ценна книга бе основното изискване на SEC в съдебния спор срещу Дуров. Това означава, че за Gram важат всички ограничения на американските закони защитаващи правата на инвеститорите. И на първо място – цялостно разкриване на информацията. Дуров се опита да направи ICO – първично предлагане на токени, за което не се изисква регистрация в SEC и никой не е очаквал, че ще възникнат подобни проблеми с Gram.

Сега Павел Дуров ще трябва да изчака финалното решение на съда, което трябва да бъде обнародвано не по-късно от 31 март тази година и явно ще трябва да се приготви да върне събраните от инвеститорите пари.

Според договорите с инвеститорите, при подобни обстоятелства Telegram трябва да върне 77% от инвестираната сума, а това са общо над $1,3 милиарда.

Проектът би могъл да бъде спасен, ако бъде стартиран в друга юрисдикция – например в Япония. Но в този случай проектът на Дуров няма да постигне целта си да стане глобална услуга.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
3 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
МъдиУотърс
МъдиУотърс

И кажете ми как не са ценни книжа, продажбата на дялове xd. Пипам, че е топло, всички пипат и е топло, но спорим във съда, че е студено и им казвам, че това е само психическа заблуда, „Студено е!“ и те започват да се замислят, „Дали пък не е прав?“. Само в САЩ такива глупости могат да се обмислят и успорват…

Дурака Дуров ще го духа!
Дурака Дуров ще го духа!

Искаше да се направи на голям тарикат и да такова дявола във въздуха с измислените си шпионски месинджъри и още по-измислената си криптовалута. Ама новите му господари му го туриха без вазелин и сега ще духа супата с издути бузки.

Кольо
Кольо

Един телеграм повече или по-малко, при наличието на хиляди алтернативи не ми пука за него. Да гори и толкова.

fff
fff

я, я изброй поне десет от хилядите алтернативи, за да се посмеем всички дружно

не се хили безпричинно
не се хили безпричинно

Иначе най-много да дойдат едни чичковци в бели престилки, да ти нахлъзят рубашка с дълги ръкави и да ги вържат на гърба ти :))) За информация – почти всеки месинджър може да бъде безопасен, ако знаеш как да го използваш. Например – Skype for Web през open source клиента Miranda, криптиран с OTR. Jabber и ICQ – по същия начин. И, разбира се, най-добрият и най-сигурен месинджър, създаван някога – Tox. Който има вградено криптиране, безсървърен е и маршрутизира трафиак си през Tor мрежата, така че дори човека, с когото си пишеш или разговаряш, не може да види IP –… Виж още »

КоронаВирусПтичиГрип
КоронаВирусПтичиГрип

А има ли от къде да ги вземе, за да им ги върне 🙂

tnt
tnt

ще ги върне тези $1,3 мрд., колкото и Ружа ще върне тези $3 мрд. дето открадна от балъците.