Павел Дуров създава собствен даркуеб

16
2119

В сайта Telegram Open Network се появи инструкция за създаването на уеб ресурси с помощта на платформата TON. Това ще бъдат тотално анонимни страници, които не могат да бъдат проследени от собствениците на сайтовете и от техните посетители, а провайдърите няма да могат да ограничават достъпа до тези ресурси.

Сайтовете, базирани на TON платформата ще използват протокола ton://. Те ще могат да се отварят с произволен браузър след настройката на прокси връзка. Вместо IPv4 и IPv6 адреси те ще получават ADNL адреси. В инструкцията се отбелязва, че тези сайтове ще бъдат удобна входна точка за други TON услуги.

От техническа гледна точка този проект е алтернатива на Tor. Само че потребителите на Tor все пак могат да бъдат разкрити и проследени. За тази цел правоохранителните органи и специалните служби се обръщат към всички провайдъри и оператори, през възлите на които преминава Tor трафика.

Плановете са на платформата TON да работи криптовалутата Gram, но за нейното стартиране пречи заведеното в САЩ съдебно дело. Павел Дуров има богат опит в създаването на подобни онлайн услуги за анонимно използване без възможност за блокиране от когото и да било. Да си припомним, че месинджърът Telegram формално е блокиран в Русия, но продължава да работи дори и без VPN връзка. Многократните опити на руските служби да блокират Telegram не дадоха резултат.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
16 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари