Наложената на Facebook глоба в размер на $5 млрд., от Федералната търговска комисия (FTC), е една от най-големите новини напоследък. Компанията бе наказана след поредица от скандали засягащи това как компанията обработва личните данни на своите потребители.

Пазарите реагираха положително на случилото се и пазарната капитализация на FB се увеличи главоломно. Цената на акциите се покачи с 1.81% след обявяването на новината, което добави $10.4 млрд. към пазарната стойност на компанията.

Глоба в такъв размер цели две неща. От една страна да дисциплинира нарушителите, от друга е ясен сигнал колко зле дадена компания е постъпила. В контекста на Фейсбук обаче, нещата стоят по друг начин. Пет милиарда не са огромна сума на фона на приходите на корпорацията. Печалбата на компанията за миналата година е $22 милиарда долара. Само в последното тримесечие има постъпления за $15 милиарда. Много хора смятат, че наказанието не съответства на мащаба.

Дори сред политиците има разочаровани. Сенатор Elizabeth Warren обяви, че това е капка в морето.

„Facebook направи $5 милиарда печалби само за първите три месеца на миналата година. Компанията е прекалено голяма, за да бъде под надзор и това малко наказание го доказва. Федералната търговска комисия трябва да раздели компанията, чисто и просто. Достатъчно значи достатъчно.“, пише тя в Twitter.

Важно е да се добави, че освен да наложи парична глоба, FTC ще изисква от компанията да документира всяко решение по отношение на личните данни преди да започне предлагането на нови продукти. Ще трябва да надзирава от близо поведението на приложенията от трети лица. Хора от управлението на Фейсбук, включително Марк Зукърбърг, ще трябва да удостоверяват, че компанията защитава личната информация адекватно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари