Пазарната капитализация на Tesla превиши $700 милиарда и Илън Мъск е вече зад гърба на Джеф Безос

10
2658

Пазарната капитализация на Tesla за първи път превиши $700 милиарда, в резултат от което автомобилната компания на Илън Мъск се издигна на шесто място в рейтинга на най-скъпите публични американски компании.

След отварянето на борсовата сесия на NASDAQ на 4-ти януари цената на 1 TSLA достигна $744,49 и по този начин бе поставен нов исторически максимум.

Най-скъпата американска компания към днешен ден е Apple с пазарна капитализация $2,2 трилиона. Tesla е още доста далече, но ако този темп на ръст се запази, автомобилната компания на Илън Мъск ще може сравнително бързо да догони производителя на iPhone. Това би била истинска ирония, особено на фона на скоростното откровение на Илон Мъск в Twitter, че Тим Кук се е отказал изобщо да разговаря за закупуването на Tesla при десеторно по-ниска цена от днешната.

Поскъпването на акциите на Tesla се дължи на постигнатите последно време големи успехи на тази автомобилна компания. Първо, тя произведе и продаде над 500 хиляди електромобила и по този начин изпълни бизнес плана си за 2020 година, и второ, стартира производството на електромобила Model Y във Gigafactory 3 в Шанхай, където досега се произвеждаше само младшият седан Model 3. Друг фактор е строителството на европейския завод Tesla Gigafactory 4 в Германия, който трябва да започне да произвежда електромобили още тази година.

Едновременно с това финансовото състояние на генералният директор на Tesla Илън Мъск, който притежава една пета част от всички акции на компанията (това е и основната част на неговия капитал), се увеличи с $5,47 милиарда и достигна $175 милиарда. В рейтинга на милиардерите на Bloomberg Мъск е съвсем близо до основателят на Amazon Джеф Безос, който засега оглавява тази класация със своето финансово състояние от $186 милиарда.

3.7 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари