Музикалната компания Spotify излезе на борсата и стана публична компания при пазарна оценка от $29,5 милиарда. За сравнение, капитализацията на Twitter не превишава $13 милиарда.

Spotify започна продажбите на своите акции на Нюйоркската фондова борса без предварителни търгове и без първично публично предлагане (IPO). Компанията обясни, че по този начин иска да демократизира процеса на излизането на пазара и да продаде акции на всеки желаещ.

При заявяването на представянето на акциите на борсата, Spotify показа, че печалбата на компанията в края на 2017 година е нараснала с 38% до $4,99 милиарда.

Spotify е най-голямата в света музикална услуга, предлагаща легален стрийминг на музика. Spotify има около 157 милиона потребители, половината от които плащат за абонамент. Но въпреки това, компанията работи на загуба. Spotify започна директната продажба на своите акции. Това е много по-евтино от традиционното IPO – публично предлагане на акции предимно на големите инвеститори. По този начин компанията има по-голям контрол върху своите ценни книги. С този начин подход Spotify разчита да получи за своите акции реални пари, а не други ценни книги.

Предполага се, че по този начин ще се привлекат достатъчно финансови средства за покриването на загубите и съхраняването на сегашния бизнес модел.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари