fbpx
-1.1 C
София

Пазарните перспективи на изкуствения интелект през 2021 г.

Най-четени

Годината е почти към своя край и навярно няма да е грешка да се каже, че прогнозата на милиардера Илън Мъск, че неговата компания ще достави един милион роботизирани таксита до края на 2020 г. няма да се сбъдне. Всъщност досега Tesla не е успяла да произведе нито един напълно самоуправляващ се автомобил. GPT-3 е впечатляващ, но колкото повече очакваме да видим как машините ще могат да комуникират на общ език с нашия, толкова по-лесно виждаме колко далеч всъщност са от нас.

И така, къде ни отвежда това, в крайна сметка, когато става въпрос за бъдещето на ИИ? Това зависи от перспективата. Медийният шум и рекламните стратегии на големите технологични компании ни обнадеждиха наистина много, но за съжаление почти в края на 2020 г. сме разочаровани, че очакванията и мечтите на милиардерите и обикновените хора от 2016 г. за напълно автономни и летящи автомобили и хипер-персонализирани цифрови асистенти, способни да поемат всяка задача от нашия живот.

Но ако оценяваме бъдещето на ИИ от строго финансова, пазарна гледна точка, има съвсем различна перспектива, която трябва да се вземе предвид. Изкуственият интелект е водеща технология в световен мащаб през последните пет години, когато става въпрос за пазарен растеж и това изглежда малко вероятно да се промени в обозримо бъдеще. Простото обяснение за това е, че публичните инвеститори и фондовете не се интересуват от непременно и единствено от най-добрите Al технологии, които да доведат до кардинални промени в живота на хората в най-скоро време, а от такива приложения на Al, чрез които могат да спечелят. И има още много възможности за генериране на печалби, които тепърва предстои да бъдат реализирани на общия пазар на ИИ през следващите няколко години, според повечето доклади за анализ на пазара.

B2B технологиите, като системи за кол центрове с Al, непрекъснато увеличават приложението си и популярността си. Пазарен доклад от Research and Markets твърди следното:

През 2018 г. пазарът на системи за кол центрове с изкуствен интелект (Al) на глобалния пазар достига стойност от 914,5 милиона щатски долара и се очаква да генерира 2 990,1 милиона долара през 2024 г., като очакваната стойност на CAGR през прогнозирания период (2019-2024) се очаква да бъде 22,6%.

Наблюдаваме подобен ръст в голям набор от индустрии, свързани с приложенията на машинното обучение, когато става въпрос за B2B технологии. Ето цитат от доклад на Market Watch за технологиите с изкуствен интелект за лицево разпознаване:

Глобалният пазар на технологии за разпознаване на лица с Al ще достигне 8 898,2 милиона щатски долара до 2026 г., нараствайки с 26,9% годишно в интервала между 2020 – 2026 г. поради нарастващата нужда от технологии за лицево разпознаване на изображения, базирани на Al, на фона на пандемията от COVID-19.

Що се отнася до размера на глобалния пазар на всички Al технологии, Allied Market Resarch прави следната прогноза:

Очаква се размерът на глобалния пазар на изкуствен интелект да достигне 169 411,8 милиона през 2025 г. спрямо 4065,0 милиона през 2016 г.

Това е огромен ръст за толкова кратък период и подобен скок се наблюдава рядко дори в непрекъснато бурно развиващия се свят на технологиите. Освен това, този ръст е здравословна индикация, че разпространението и влиянието на Al на пазара се движи според очакванията и всички инвеститори, които влагат средства в B2B Al технологии също могат да споделят тези наблюдения.

Както винаги най-големите играчи на пазара на изкуствен интелект – Apple, Amazon, Facebook, Google и Microsoft са основните движещи фактори, благодарение на данните за които можем да правим такива смели пазарни прогнози.

Тъй като пандемията с всеки изминал месец принуждава бизнеса да инвестира в Al технологии за данни, за да успее да разбере непредсказуемия и силно динамичен потребителски пазар, той също кара бизнеса да преоткрие базираните на служителите технологични парадигми, които се нуждаят от надежден софтуер за дистанционна работа, задвижван от изкуствен интелект.

Възможно е все още да сме на доста години или дори десетилетия разстояние от постигането на напълно автономни превозни средства, без значение какво прогнозират и ни карат да очакваме милиардери като Мъск, но пазарът изглежда оттук насетне едва ли ще съществува без Al технологиите да играят сериозно влияние. И изглежда е наистина малко вероятно да се случи промяна на този пазарен феномен през 2021 г. или дори в обозримо бъдеще през следващите няколко години.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини