fbpx
0.3 C
София

Пазарът на видеокартите се е увеличил двойно

Най-четени

Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.
Анализаторската компания Jon Peddie Research (JPR) изготви доклад за пазара на графичните адаптери от типа add-in-board (AIB), които са по-познати, като дискретни графични карти. В проучването са разгледани ускорителите за персонални компютри, сървъри, работни станции и някои други устройства.

Експертите са изчислили, че в края на третото тримесечие на 2015 г., в целия свят са били пуснати около 12 милиона дискретни графични карти, което е 27,6% повече в сравнение с три месеца по-рано, докато през последните 10 години, средно пазара се е увеличавал по време на тези периоди средно с около 12,6%.

Ако през предходното тримесечие, пазарът на графични карти значително се е увеличил, то на годишна база той се е свил с 3,8%. Доставките на настолни компютри за една година са паднали с 8.9%. В периода юли-септември 2015 г., спрямо предходните три месеца, доставките на десктоп компютри са се покачили със 7.6%.

Падението на продажбите на AIB-решения до голяма степен е свързано с намаленото търсене на вградени графики и ускорители за таблетни компютри. В същото време, реализацията на видео карти за игровите компютри продължава да се покачва и този сегмент се смята за един от най-обещаващите на пазара.

Най-големият производител на графични add-in-board адаптери си остава Nvidia. През третото тримесечие на 2015 година, американската компания е увеличила доставките на тези продукти с 26,4% спрямо второто календарно тримесечие, но въпреки това делът на производителя се е свил през това време от 81,9% до 81,1%. Година по-рано, процентът на присъствие на Nvidia е бил 71,5%.

На второ място все още е AMD, чийто доставки на дискретни графични карти са скочили с една трета в сравнение с предходното тримесечие. Делът на компанията на световния пазар възлиза на 18,8% в периода юли-септември 2015 г., срещу 18% и 28,4% съответно за три и дванадесет месеца по-рано.

Служителите на JPR следят световния пазар на дискретните видеоускорители от 1987 година. Обемът му достига пиковата си стойност от 114 милиона доставени устройства – през 1999 година. През 2013 г., е регистрирано количеството от 65 милиона доставени устройства.

Съотношението на продажбите на графични карти за настолни компютри е било максимално през първото тримесечие на 2008 г. – 63%. През третото тримесечие на 2015 година, този показател възлиза на 39%.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини