fbpx
15.8 C
София

Пазарът на дигитални фотоапарати – в очакване на жестока битка

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

През 2003 година обемът на продажби на дигитални фотоапарати в Западна Европа е нараснал с 95% и е достигнал почти 16 милиона броя. Общата сума от продажбите е $5,9 милиарда, сочат данни от ново изследване на компанията IDC.

„Както се очакваше, през 2003 година станахме свидетели на феноменален растеж в отрасъла. Цените се понижиха, а производителите намериха нови методи, с които да се качат на гребена на новата вълна от “дигитален” ентусиазъм, – казва Пол Уинтигтън от IDC. – В резултат на това дигиталните апарати заляха масовия пазар, особено сегментът на 3-мегапикселните устройства, където производителите отчитат най-големи успехи”.

През тази година специалистите не очакват толкова голям ръст на пазара. Все пак, етапът на проникване на новата технология е зад гърба ни. По прогнози на IDC, през 2004 година пазарът на дигитални фотоапарати ще се увеличи само с 45%, а в края на 2008 година ще може да се каже, че той напълно се е формирал. През този период водещите производители ще се натъкнат на жестоката конкуренция от страна на камерофоните, смятат експертите.

През 2004 в Западна Европа беше представен първият телефон с вградена камера с 1-мегапикселна матрица. Според експертите това постави началото на нов етап в конкурентната битка за производителите на мобилни телефони, стремящи се към завоюване на ниши на пазара на дигиталните снимки. Резолюцията на вградените в мобилните телефони камери ще се увеличава и по прогнози на IDC, през 2006 година обемът на продажби на телефони с 3-мегапикселни камери ще е почти 20 милиона единици. „Въпреки че за да се получи добра снимка единствен фактор не са само мегапикселите, това е един от основните компоненти, на които потребителите обръщат внимание при избора на устройство. През 2006 година камерофоните ще окажат негативно влияние върху разрастването на пазара на дигиталните фотоапарати, но това ще засегне само ниският ценови сегмент, – казва Уинтигтън. – Производителите на цифрови камери ще трябва да предложат нови устройства с още по-голяма резолюция и с още повече функции – увеличаване на скоростта на сработване на блендата, по-големи възможности за оптическо увеличение, както и възможности за автоматична корекция и редактиране на снимките, като например, отстраняването на ефекта “червени” очи. Предстои ожесточена битка, но и двете технологии ще продължат да съществуват.”

Ето оценката на IDC за позициите на петте водещи производителя на пазара в Западна Европа:
Canon вече втора година заема първо място в региона по обем на продажбите. През 2003 година производителят укрепи позициите си както в сегмента на любителските фотоапарати, така и в този на професионалните, като разшири гамата от предлагани продукти. Доверието на потребителите именно към тази марка се дължи и на репутацията на принтерите и софтуерът на Canon.
Sony: Измествайки конкурентите Fuji и Olympus, японският производител, който е лидер в световен мащаб по продажби на дигитални апарати, успя да заеме в Западна Европа само второ място. Въпреки това, компанията полага огромни усилия и тук да стане пазарен лидер като повтори успехите, постигнат на пазарите в САЩ и Азия.
Olympus: производителят успя да се изкачи от 4-то на 3-то място и значително да разшири гамата от предлагани продукти. Хит на пазара стана появилият се през 4-тото тримесечие първи дигитален фотоапарат с огледална система и ¾ инчова матрица E-system Digital SLR.
Fujifilm: През миналата година бяха представени нови продукти от марката, предназначени както за любители, така и за професионалисти. Беше пусната първата от този производител камера с 6-мегапикселна матрица от клас point-and-shoot с разработен от компанията Super CCD-сензор.
Nikon: През 2003 година този производител успя да привлече много потребители в сектора на 2-мегапикселните устройства. Този сегмент като цяло обхваща апаратите от ниския ценови клас и по оценки съставлява около 32% от целия пазар. Фотоапаратът Coolpix SQ стана доста популярен в този сегмент на пазара.

Петте водещи производители на дигитални апарати по обем на продажбите в Западна Европа, 2003 година (в хиляди бройки)
Място Марка Обем 2003г. Обем 2002г. Ръст

1 Canon 2527 1199 111%
1 Sony 2130 1022 108%
1 Olympus 1803 926 94%
1 Fuji 1724 1051 64%
1 Nikon 1545 660 134%


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини