През първото тримесечие на 2020 г. световният пазар на дисплеи за смартфони се увеличи с 3% в сравнение с януари-март 2019 г. Продажбите на тези продукти достигнаха 9 милиарда долара. Ръстът се дължи на голямото търсене на OLED-екрани от страна на производителите на смартфони, смятат експертите от Strategy Analytics.

Най-големият производител на панели за смартфони, що се отнася до приходите, си остава Samsung Display. През началото на тримесечието за 2020 г., делът на южнокорейския разработчик е почти 52% от общия оборот в индустрията. Също така, в топ 3 са включени китайските компании BOE Technology и Tianma Microelectronics. Техните пазарни дялове според Strategy Analytics са били оценени съответно на 14,3% и 8,2%.

Експертите отбелязват, че Samsung Display поддържа доминиращо положение на въпросния пазар поради производствения си мащаб. Сумарно, тримата лидери през последното тримесечие са осигурили почти 74% от продажбите на дисплеи в световен мащаб.

Коментирайки данните, експертът от Strategy Analytics Джефри Матюс обърна внимание на факта, че паралелно с голямото търсене на OLED-екрани се наблюдава спад в търсенето и свръхпредлагане в сегмента на LCD-панелите за смартфони. В резултат на това, доставките и приходите от продажбата на LCD-екрани намаляват.

Въпреки отчетеното увеличение на приходите на пазара за смартфон дисплеи, анализаторите предупреждават за предстоящо влошаване поради последствията от пандемията COVID-19. В тези условия производителите на панели ще продължат да разработват иновативни технологии, надявайки се с тяхна помощ да привлекат вниманието на потенциалните клиенти.

По-рано експерти от аналитичната компания Omdia прогнозираха, че през 2020 г. доставките на AMOLED-екрани за смартфони ще се увеличат с 9% и ще достигнат 513 милиона единици. В същото време се очаква двуцифрен спад на световния пазар на смартфоните: пандемията COVID-19, която намалява потребителското търсене и прекъсва веригата на доставките, ще намали поръчките на устройства с 13%.

Експертите твърдят, че марките смартфони по света все повече използват AMOLED, въпреки катастрофалната ситуация в бранша поради коронавируса. Предполага се, че тази година Apple ще оборудва три от новите си модели с AMOLED-екрани, а не два, както през 2019 година. Освен това, китайските доставчици разширяват гамата от висококласни устройства с базирани на органични светодиоди дисплеи.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари