Пазарът на настолните компютри за първи път от шест години е нараснал през четвъртото тримесечие на 2017 г.

0
532

За първи път от шест години, световният пазар на персоналните компютри е показал ръст през четвъртото тримесечие на 2017 година. За това свидетелстват данните на анализаторите от International Data Corporation (IDC).

През октомври-декември 2017 г., глобалните доставки на десктопи, преносими компютри и работни станции са достигнали 70,6 млн. единици, което представлява увеличение от 0,7% в сравнение със същия период на 2016-та година. Експертите очакват спад с 1.7%.

От IDC отбелязват, че пазарът на персонални компютри се стабилизира благодарение на проектите за обновяване на оборудването в дружествата и подобреното потребителско търсене. Освен това се наблюдава дефицит на някои компоненти, като например при твърдотелните дискове. През 2017 г., производителите на компютри предпочитат да доставят компоненти в големи количества, а не да чакат ръст на цените им. Тези устройства не залежават по складовете, а се използват в готовите продукти, пуснати на пазара.

Другият положителен за PC-производството фактор е спадът в продажбите на таблетите. Производителите на такива джаджи отново изместиха фокуса си върху ноутбуците, в резултат на което по магазините се появиха по-тънки и хибридни системи, се казва в изследването.

От географска гледна точка, за компютърната индустрия помогнаха и развиващите се региони. Например, продажбите на персонални компютри през четвъртото тримесечие на 2017 година са се увеличили в Азиатско-Тихоокеанския регион (с изключение на Япония) и Латинска Америка. В Европа и страните от Близкия Изток и Африка, продажбите са стабилни, а в Япония е регистриран шести пореден ръст на тримесечна база. 

„Резултатите от четвъртото тримесечие показват потенциално окуражаващ напредък в сложната ситуация с пазара и потребителските компютри“ – отбелязва анализатора на IDC Джей Чоу.

В края на последните три месеца от миналата година, в най-големият производител на компютри отново се превърна HP Inc., чийто дял на доставките достигна 23,5% в сравнение с 21,8% спрямо година по-рано. Делът на Lenovo, пък е намалял през това време – от 22,4% на 22,2%. Челната тройка се заема от Dell с 15,7 на сто показател за присъствие. 

След това се нареждат Apple (8,2%), ASUS (6,4%) и Acer (6,4%). Сред изброените компании, най-добра динамика демонстрира HP Inc. при която доставките на настолни и преносими компютри, както и работни станции са се увеличили с 8,3%.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари