Пазарът на таблетите с най-голям спад от минимум 5 години насам

0
51

Световният пазар на таблетите е близо до най-ниския си обем за последните пет години. За него говорят от анализаторската компания Digitimes Research.

Според прогнозите на учените, в периода януари-март 2017 г. доставките на таблети в световен мащаб възлизат на 39,03 милиона единици. За последен път преди този тримесечен отчет, пазара е бил под 40 милиона продадени устройства през второто тримесечие на 2012 година.

През първите три месеца на 2017 година, спадът в продажбите на таблети на тримесечни и годишни изчисления няма да бъде толкова силен в сравнение със същия период на миналата година, отбелязват експертите.

Стартовото тримесечие традиционно е слабо, но именно в този период големите американски и южнокорейски производители, включително и Apple, Samsung и Microsoft, пускат нови продукти, което може да отслаби малко отрицателния ефект, поясняват анализаторите.

Според прогнозите на Digitimes Research, глобалните доставки на таблети през 2016 г., са в размер на 183 милиона броя. От анализаторската компания TrendForce са оценили обема на пазара през същия период на 157,4 млн. устройства, а през 2017 година се очаква доставките да намалеят с 6,1%.

Сред негативните фактори, TrendForce назовават нарастващата популярност на големите смартфони и недостига на LCD панели, който е следствие от намалените доставки от страна на южнокорейскине производители на дисплеи.

Според медиите, Apple разработва три-четири нови модела iPad. Сред тях – версия с екран 9,7 инча, нов таблет с 12,9-инчов дисплей и 10,5-инчов модел. Експертите смятат, че доставките на таблетите на Apple през 2017 г. могат да паднат с 6-8%, до повече от 40 милиона единици, с оглед на което компанията ще запази титлата лидер на пазара. Въпреки това, ако са верни слуховете за възможно излизане на „Про“-версията на iPad mini, анализаторите не изключват стабилизиране на доставките и дори тяхното увеличение.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари