fbpx
2.1 C
София

Паметник на Грета Тунберг ще бъде издигнат в университет във Великобритания

Най-четени

Университета в Уинчестър в Южна Англия заяви, че предвижда инсталирането на статуя на активистката по въпросите за климатичните промени Грета Тунберг, която стана известна със своята „Детска стачка срещу промените на климата“, на която даде начало в родната си Швеция, а по-късно беше последвана от нейни връстници и възрастни по целия свят.

Университета аргументира своята кампания като желание да отрази приноса на активистката, както и да следва академичния си ангажимент към „устойчивостта и социалната справедливост“, се казва в изявлението на университета.

Новината обаче далеч не се хареса на Съюза на студентите в Уинчестър, както и на Съюза на академичния персонал на университета, които изразиха своето несъгласие за това 24 000 британски лири от бюджета да бъдат изхарчени за издигането на паметник на Грета Тунберг.

Студентите на Университета обаче изразиха своето недоволство от този план.

„Възхищаваме се на решителността и амбициозността на Грета Тунберг, но не можем да се съгласим с издигането на паметника. Работихме със студенти и членове на Студентския съюз по въпроса през последната една седмица. Студентите изразяват своите възмущения и притеснения и все още търсим отговори от тяхно име.“

Според Съюза, проблемът се състои във високата сума за паметника, която може да бъде похарчена по-рационално, а някои студенти дори нарекоха инициативата „един суетен проект“. Студентите апелират Университета да задели сума от 24 хил. британски лири за финансиране на програма за подобряване на психичното здраве на студентите.

„Университетът не бива да игнорира настояванията на студентите си, докато се съсредоточава върху финансиране на нови инициативи и отделя голямо внимание на публичността и програмите за устойчивост“, се казва още в изявлението.

За съжаление обаче, не е възможно Университетът в Уинчестър да отмени поръчката, тъй като тя е направена и финансирана още през 2019 г. – само една година, след като Грета Тунберг започна своя климатичен манифест.

„Университетът не може да спре поръчката, тези пари вече са били изплатени, но студентите трябва да имат достъпност да знаят къде отиват парите им. Ние ще продължим да настояваме за отчети за какво се харчат парите на университета“, каза Метън Мол, председател на Съюза на студентите пред Sky News.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

6 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини