fbpx
20.8 C
София

Панацея ли ще са специфичните ваксини за Омикрон на Pfizer и Moderna?

Най-четени

Pfizer и BioNTech започнаха да тестват нова ваксина срещу COVID-19, която е насочена специално към варианта Омикрон, както стана ясно от официално изявление на компаниите от вторник. Един ден по-късно Moderna също обяви началото на клинично изпитване на специфична ваксина, която ще изгражда много по-високо ниво на защита срещу Омикрон варианта, като идеята е да се прилага като бустерна доза на хора с напълно завършен ваксинационен цикъл.

Тези ходове са част от по-широките научни усилия за преборването на Омикрон варианта на вируса, но също така участват и във важния въпрос дали ще ни трябва разработване на постоянни специфични ваксини за различните варианти на COVID-19, които ще се появяват и ще стават доминиращи с течение на времето.

„Да останем бдителни срещу вируса изисква от нас да идентифицираме нови подходи за хората, за да поддържаме високо ниво на защита“, каза в прес изявление ръководителят на изследванията и разработките на ваксини на Pfizer Катрин Янсен. Тя добави, че разработването и изследването на специфични ваксини за отделните варианти е „от съществено значение за постигането на целта за преборване на вируса.“

Изпитванията на Pfizer включват повече от 1420 възрастни в три отделни групи. Едната е съставена от хора, които първоначално са получили две дози от ваксините срещу COVID-19 на Pfizer, а другата група са хора, които не са били ваксинирани изобщо. Хората от различните групи ще получат различен брой дози от специфичната ваксина на Pfizer за Омикрон варианта.

В клиничните изпитвания на Moderna ще участват около 600 участници. Едната група ще получи бустерна доза за Омикрон само след две дози от обикновената ваксина, а другата ще получи новата бустерна доза след вече поставени три дози – две от стандартния ваксинационен цикъл и една бустерна спрямо сега утвърдените стандарти за ваксиниране.

Въпреки ще първите високоефективни ваксини срещу COVID-19, които започнаха да се прилагат през миналата година по същото време остават ефективни срещу тежки заболявания и смърт от COVID-19, те не са толкова ефективни за предотвратяването на инфекция, причинена от новия вариант Омикрон. За да се осигури високо ниво на защита на пациентите, Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчват поставянето на бустерна или допълнителна доза от ваксината срещу COVID-19 за всички на възраст от 12 и повече години.

И последните данни показват колко добре работи бустерната доза. Ако разгледаме данните от САЩ и започнем проследяването от края на 2021 г., когато Омикрон започна да се разразява в страната, възрастните, получили бустерна доза, пет пъти по-рядко се заразяваха от Омикрон в сравнение с неваксинираните възрастни. Така поставянето на трета бустерна доза от ваксините на Pfizer и Moderna също е предотвратило тежките симптоми и нуждата от хоспитализация в над 90% от случаите, откакто се е появил Омикрон.

Компанията Johnson & Johnson от своя страна също заяви, че ще разработи специфична ваксина за Омикрон, ако това се окаже необходимо.

Дори ако ваксината, предназначена за варианта Омикрон, се окаже ефективна и безопасна, някои здравни експерти предпочитат идеята за универсална ваксина срещу COVID-19 пред специфични за варианта ваксини, като казват, че фокусираните върху варианти ваксини изискват повече поддръжка и са по-трудни за прилагане в страните с лош достъп до ваксини, а често биха излезли и доста скъпо на тези страни.

Това събужда и редица подозрения сред населението на страни, където има тенденция на по-ниско доверие и мнителност по отношение на ваксините, при които информационните кампании и доверието на обществото във ваксините са доста разклатени, което води до загуба на доверие срещу ефективността на ваксинирането по пътя за преборване на пандемията, както и за допълнителни съпротиви, които са причинени от неудобствата от нуждата от ваксиниране с повече от две или три дози от ваксините, за да се отговори на възникналата вълна от нови мутации на вируса. Въпреки това обаче, развитите страни са единодушни, че е важно фармацевтичните компании да имат готовността и възможността да реагират бързо и да създадат по-ефективни ваксини, когато има нужда от тях и когато настъпи нова вълна от дадена мутация на вируса, като само по този начин може да се сложи край на пандемията в дългосрочен план. Това няма да е голям проблем за самите фармацевтични компании, особено за онези, които разработват иРНК ваксини, тъй като благодарение на спецификата на технологията, създаването на ваксина срещу нов щам няма да е чак толкова трудоемък и времеемеък процес. От друга страна развитите страни имат и по-големи възможности да си набавят тези ваксини, както и да ги съхраняват и да ги доставят до населението, но за развиващите се държави предизвикателството би било много по-голямо, което би затруднило цялостната картина на борбата с пандемията.

Въпреки това обаче разработването на специфични за даден вариант ваксини би било особено ефективно за служителите, които са на първа линия и трябва да продължат да работят, срещайки се ежедневно с преносители на избухналия нов щам – като медицински работници, първи реагиращи, служители в сектора на потребителското обслужване, преподаватели и обучители и много други. Сегментираното приоритетно предлагане на специфичните ваксини преди всичко за заетите в тези сектори би имало голям смисъл за ограничаване на разпространението на новите щамове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини