fbpx
20.8 C
София

Папа Франциск: „Настана време да помислим за въвеждането на Безусловен Базов Доход“

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Темата за Безусловния Базов Доход (ББД) или редовни плащания на парични суми на всеки член от населението, само преди година изглеждаше като странна икономическа идея, към която политиците прибягват само за да повишат рейтинга си преди изборите. Но сега, при този тотален срив и огромен ръст на безработицата, които бързо растат в целия свят, тази идея започна да се чува все по-често – дори и от най-високопоставените религиозни организации.

С писмо до всички участници в първичните обществени движения, ръководителят на Католическата църква заяви, че

„Навярно вече е настанало времето да се обмисли въвеждането на безусловния базов доход, за да бъдат признати и да се възнаградят благородните и жизнено важни задачи и да се достигне идеала, при който нито един човек няма да се окаже в безправно положение“ – съобщи CNN.

Папа Франциск подчерта, че заради карантината, предизвикана от пандемията, за много хора е станало твърде трудно, като някои не могат да спечелят достатъчно, за да оживеят. Папата счита, че сегашните трудности са засегнали двойно повече работещите, отколкото другите.

„Мнозина от вас живеят от заплата до заплата, без да имат каквито и да било правови защити или гаранции“ – се казва в писмото. „Уличните търговци и музикантите, чистачите, малките фермери, строителите, шивачите – всички хора, които работят за себе си без трудови договори и се занимават с малък бизнес, сега останаха без доходи, за да оцелеят в тези сложни времена. В тези условия, карантината за тях става непоносима“.

Освен въвеждането на ББД Папа Франциск призова да се замислим за ценността на човешкия живот и за безкористността:

„Надявам се, че в това опасно време ние ще престанем да живеем на автопилот, ще разтърсим нашето съзнание и ще позволим осъществяването на нови хуманни и екологични промени, които ще сложат край на поклонението пред парите и ще поставят на първо място човешкият живот и човешкото достойнство“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини