Патентен трол надви Apple в съда и спечели 368 милиона долара

3
40

Съдебните неволи на Apple напоследък не са малко, но това можеше да се очаква като се има предвид колко дълбоко е нагазила компанията в тази територия. Поредният удар за фирмата дойде от американския щат Тексас, където местен съд глоби производителите на iPad с 368 милиона долара. Apple стана жертва на патентния трол VirnetX, съобщи Neowin.

Патентните тролове са еманация на абсурдната система за защита на интелектуална собственост, която действа в Съединените щати. Това са компании, които не произвеждат нищо и нямат никакъв полезен принос. Всичко, което правят е да инвестират в патенти, а после събират лицензни такси за използването им или съдят другите компании, които не искат да си плащат.

Оказва се, че VirnetX притежава патент за технологии, включени в устройствата от линиите iPad, iPhone, iPod touch и Mac. Става въпрос за функцията FaceTime, която позволява на потребителите да провеждат видеочат помежду си. Нарушеният патент е за комуникацията между доставчика на услугата и потребителите.

VirnetX години наред са опитвали да накарат Apple да плаща лицензионни такси, но след категоричния отказ на компанията е било заведено и въпросното дело, за което става въпрос в този материал. VirnetX са решили да бъдат безмилостни и след спечелената голяма сума ще поискат да бъде забранена продажбата на устройствата, нарушаващи патента, ако Apple не склони да плаща съответната такса.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари