fbpx
13.6 C
София

Патент се опитва да забрани на студентите да си разменят учебници

Най-четени

Нов патент, издаден през миналата седмица, забранява на студентите да си обменят учебници и учебни материали – както онлайн, така и извън глобалната мрежа, съобщава ресурсът TorrentFreak. Патентът е издаден на професора по икономика в университета „Рио Пиедрас“ в Пуерто Рико Джоузеф Хенри Вогъл, който се надява да намери подкрепа за него не само в академичните кръгове, но и в издателските среди. Идеята на господин професора е лекционните курсове да могат да бъдат преминавани само след закупуването на специален код за онлайн достъп, който ще им предостави правото да използват даден учебник или да получат по-висока крайна оценка по определени учебни дисциплини. Според преподавателя, всичко това „се прави в интерес на науката“.

В продължение на векове студентите са разменяли помежду си учебници и учебни помагала, но новият патент има за цел „да спре това безобразие“. Джоузеф Хенри Вогъл е на мнение, че пиратството, заемането на книги и препродажбата им нанася вреди на издателския бизнес като цяло. „Професорите все по-често си затварят очите, когато студентите се появяват в аудиторията с ксерокопия на страниците на този или онзи учебник. Някои допринасят за разпространение на пиратството чрез поставяне на текстове във фоайетата на библиотеката, където те могат да бъдат снимани“, казва Вогъл.

В резултат издателите получават по-ниски приходи и по-малко преподаватели могат да публикуват своите трудове. Но Идеята, хрумнала на Вогъл, очевидно трябва да реши всички тези проблеми. Самата Идея е проста. Като част на курса си на обучение студентите трябва да общуват и обсъждат учебния материал в специален форум, като това ще има значение при получаването на крайната оценка. За да посети форума, студентът ще трябва да разполага със специален код, който той ще може да получи само при закупуване на съответния учебник.

Студентите, които не си купят въпросния учебник, няма да могат да участват в дискусиите във форума, което пък означава, че няма да могат получат висока оценка. Системата гарантира, че студентите няма да могат да преминат курса на обучение по пиратски учебник, каквито в момента могат да бъдат изтеглени от хиляди места в интернет. Очевидно по дадената дисциплина, чийто преподавател се придържа към новата политика, няма да се допускат посещения в библиотеката, както и размяна или закупуване на учебници от колегите в по-горен курс.

Разбира се, студентите ще могат да използват употребявани учебници и помагала, но отново дори и в този случай ще трябва да получат код за достъп на по-ниска цена. Това означава, че издателите ще имат възможност да спечелят допълнителни доходи от книга, която всъщност е продадена само веднъж.

Издателствата посрещат с въодушевление новата идея, благодарение на която ще могат да се облагодетелстват за сметка на студентите. Лондонското издателство Anthem Press вече заяви, че ще започне да прилага идеята на Вогъл. Президентът на Асоциацията на американските издатели също заяви пълната си подкрепа за нея.

Макар на пръв поглед идеята да изглежда напълно добронамерена и осъществима, защитниците на свободата на информацията я считат за утопична. Най-малко по отношение на интернет, който е призван да облекчи хората при търсене на информация, а не да я прави недостъпна.

Макар и да е разбираемо, че издателите искат да се спре пиратството, това не е извинение за факта, че не толкова богати студенти няма да могат да заемат книга от библиотеката или от приятел. А може би не би било лошо да се подходи към проблема от друга гледна точка? Не е ли много по-добре да се стремим да направим знанията по-достъпни, а не да ограничаваме тяхното получаване?


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

15 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини