Пач за уязвимостта на Internet Explorer срива лаптопите на Lenovo

4
1075

Последно време Microsoft явно изпитва затруднения със своите обновявания – да си припомним, какво беше с Windows 10 October 2018 Update. Този път проблемът е малко по-друг. Става дума за съвсем малко и опростено обновяване. След инсталирането на пача за запушване на уязвимост в Internet Explorer, компютрите на Lenovo с инсталирана Windows 2016 Anniversary Update спират да зареждат операционната система.

Обновяването KB4467691 решава проблема с уязвимостта в Internet Explorer, даваща възможност за изпълнението на произволен код в сесията на текущия потребител. Тоест, атакуващият получава привилегиите на текущия потребител. И ако този потребител е влязъл с администраторска парола, хакерът получава пълен достъп до компютърната система. За използването на тази уязвимост е достатъчен вредоносен сайт, който жертвата да посети.

Microsoft представи пач за тази наистина сериозна уязвимост, само че той създаде още по-сериозни проблеми – някои лаптопи престанаха да зарежат операционната система. Проблемът засяга единствено лаптопите на Lenovo с 8 GB оперативна памет. работещи под управлението на Windows 2016 Anniversary Update (1607).

Проблемът се решава чрез повторното стартирана на ОС Windows през UEFI, откъдето трябва да се изключи безопасното зареждане (Secure Boot). При включен BitLocker, може да се наложи използването на процеса по възстановяване на BitLocker.

Microsoft и Lenovo работят върху проблема.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
1 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
4 Автори на коментарите
Mishos00Oceanic815MCMXLVIII Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
MCMXLVIII
MCMXLVIII

Поддръжката на 1607 версията не я ли прекратиха вече?

Oceanic815
Oceanic815
s00
s00

Вирус 10 без да иска прекъсна работата на шпионския софтуер на леново. Каква драма! И в крайна сметка наказаха потребителя 😀

Misho
Misho

Предполагам става въпрос за Windows server 2016, понеже няма Windows 2016. Но пък от друга страна, лаптоп с Windows server 2016 е странно, така, че за какво става въпрос в тази новина?