След продължително време на спекулации относно това каква политика ще избере Китай по отношение на текущата криптореволюция и бъдещето на технологията за разпределените регистри като цяло, през миналата седмица стана ясно, че Пекин се заема сериозно с темата след изказване на президента Си Дзинпин.

„Ние трябва да възприемем блокчейнът като важна стъпка по пътя на независимите иновации на ключови за нас технологии. Трябва да изясним своята обща посока, да увеличим инвестициите, да се фокусираме над набор от ключови технологии и да стимулираме развитието на блокчейн технологията и индустриалната иновация“, заяви Си по време на среща на политическото бюро на централния комитет на Китайската комунистическа партия, провела се в края на миналата седмица.

Според Си, цитиран от South China Morning Post, блокчейн технологията може да намери приложение в широк спектър от области: финансовата, образованието, помощта за възрастните хора, трудовата заетост, намаляване на бедността, здравеопазването, сигурността на хранителните продукти, управлението на инфраструктурата и публичните услуги. Медията привежда това, че редица местни компании вече разработват успешни блокчейн проекти, като в Китай има подадени повече патентни в този сегмент, откъдето и да е било другаде по света.

Заявената от Син амбиция е добра новина за света на разпределените дигитални регистри, като цяло, а според анализатори, изявлението на президента на страната подсказва за разширение на фронта на своеобразната „студена война“, която водят днес САЩ и Китай.

„Намираме се в разгара на дигитално превъоръжаване“, убеден е Менг Ян от Китайския институт за дигитални активи. Анализаторите са убедени, че точно, както САЩ и Китай засилват съперничеството си на полето на изкуствения интелект и 5G, блокчейните ще са новото бойно поле на съперничество между Поднебесната империя и Вашингтон.

И макар и Си да не споменава в своето изявление криптовалутите, то биткойн пазара реагира с покачване на стойността му, която в последните дни търпеше лек спад. Биткойн и другите криптовалути са официално забранени от китайската централна банка и разведряване в тази посока едва ли може да има, макар и разработвания от Пекин „дигитален Ренминби“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари