„Новото нормално“ за голяма част от света е тук и е много вероятно да остане за години напред. В този смисъл, идеята за „метавселените“ изглежда логичен: дигитални пространства, които ще предлагат на потребителите да почувстват, поне виртуално „старото нормално“ – вършейки всичко онова, което по принцип вършат, само че в един интегриран, дигитален, брандиран балон.

Microsoft подготвят метавърс проект, Nvidia работи активно по предлагане на технологичните инструменти за това, Meta Platforms (известни преди, като Facebook), Epic Games, създатели на гейм енджина Unreal Engine и на Fortnite, Disney, ByteDance, собствениците на TikTok, най-голямата гейм компания в света Tencent също са тук. Що се отнася до последните, то от наскоро изнесен финансов доклад на компанията става ясно, че Пекин вероятно ще подкрепи света на метавселените също, стига те да се съобразяват с регулациите, поставени от Китайската комунистическа партия (ККП), предава Reuters.

„Налични са множество технологии, които са свързани с разработката на видеоигри, както и с метавселените“, споделя в изявление президентът на Tencent Мартин Лау по отношение на метавселените.

„Китайското правителство ще подкрепи развитието на подобни технологии стига потребителското изживяване да бъде предлагано съобразно регулаторните рамки“, допълва Лау. Изявлението му служи, като добър сигнал за евентуалните инвеститори в последния писък сред технологичните компании по света. Китай е огромен пазар, който може да донесе милиарди долари печалба. В същото време обаче мнозина са наясно с непредсказуемостта на апаратчиците от ККП, чиито решения нерядко се променят на 180 градуса в разстояние на няколко месеца. Тази година Пекин наложи забрана над всички транзакции с крипто, въпреки, че години наред толерираше съществуването на криптовалутите. Метавселените пък, поне засега явно се свързват с гейм индустрията основно и развлекателния бизнес. Отново тази година, ККП тръгна на кръстоносен поход срещу влиянието на видеоигрите при подрастващите, налагайки строги ограничения не само към местните геймъри, но и към гейм компаниите, които желаят да стъпят на местния пазар.

Reuters споделят, че Tencent вече мислят сериозно на своите мултивърс проекти, като са регистрирали над 20 търговски марки в Китай, свързани с метавселените.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари