Пентагонът разработва нов метод за водене на кибервойна

0
36

DefenseNews съобщават, че Министерството на отбраната на САЩ разработват проект под името „Оперативен модулатор за електромагнитна кибервойна“ (Tactical Electromagnetic Cyber Warfare Demonstrator). В Пентагона се надяват, че след реализацията на проекта, военните ще могат да въвеждат и извличат данни на етап предаване на информацията непосредствено от мрежовия кабел без да се стига до какъвто и да е било физически контакт с него, като се използва електромагнитният сигнал предаван от електрониката. Теоретически този сигнал би могъл да бъде прихванат и даже да бъде заглушен или изменен посредством радиочестотните колебания.

Изданието съобщава също така, че Министерството на отбраната на САЩ обмисля възможността за внедряване на мрежов червей в изолираните мрежи чрез наземни транспортни средства или по въздуха. Успешната реализация на един подобен проект би променило радикално концепцията за воденето на кибервойна във вида, в който днес я познаваме.

Това обаче, според мнозина е абсурден план и е обречен на провал. Така например, експерти от компанията за информационна и интернет безопасност Bitdefender припомнят, че при изграждането на стратегически важни информационни мрежи днес се използва основно коаксиален кабел. Той, за разлика от Cat 5 или Cat 6 притежава изключително ниско електромагнитно излъчване и висока устойчивост на физическа манипулация отвън

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари