Песента All I want for Christmas е вредна за психиката, твърдят психолози

9
1929
https://www.youtube.com/watch?v=aAkMkVFwAoo&feature=emb_title #MariahCarey #AllIWantForChristmas #MakeMyWishComeTrue Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You (Make My Wish Come True Edition) Mariah Carey

С преполовяването на ноември, всяка година дните някак зловещо ни напомнят… Идва Коледа. Добре, може би не за всички е чак толкова зловещо, но дори да не го осъзнавате, тревожност около Коледа, коледното пазаруване и най-вече коледните песни винаги има, според твърденията на клиничния психолог Линда Блеър.

Според нея, коледните песни могат да ни накарат да се чувстваме „в клетка“, да повишат общите нива на стрес на организма и обостря тревожността.

„Когато по радиото зазвучат първите коледни песни, автоматично в ума ни се заражда нотка притеснение, че отново идва време да купуваме подаръци за разни хора, да организираме тържества, да подготвяме пътуване, ако няма да посрещаме празника у дома, да се събираме с близки хора, които може би не харесваме чак толкова, колкото се очаква от нас… „, казва психологът. Освен това, често се случва че непрекъснатото напомняме за идващите празници, може да обостри личната и социалната тревожност на хората, особено ако за тях празниците не са особено приятен етап от годината или се налага да ги прекарат в самота.

Блеър също обяснява, че хората, които работят в магазини и търговски центрове по време на празничния сезон, са принудени да слушат едни и същи песни непрестанно – клишираните, изтъркани до болезнена баналност коледни класики като „All I Want for Christmass“. В резултат на това, служителите се опитват непрекъснато да заглушат песните в главата си, за да могат да се съсредоточат в работата си. „Те просто изразходват цялата си енергия, за да не ги чуват“, отбелязва тя.

Според проучване на Лондонският университет, слушането на коледни песни отново и отново може да доведе до „ефекта на познатост“, по-известен в научната литература като „ефектът на експозицията“. Това е феномен в психологията, при който хората са склонни да предпочитат едно нещо само защото го чувстват познато.

„Има една U-образна връзка между времето, през което слушаме коледна песен и последваща ни реакция към нея“, заявява д-р Виктория Уилямсън, психолог, водещ на проучването пред NBC News.

Уилямсън допълва, че дори и да ни е харесвала някаква песен за определен период от време, многократното слушане отнема от преживяването и ни кара да се чувстваме отегчени от нея. Разбира се, това важи за всички песни, а не само коледните. Вероятно на всички е познато онова усещане на вътрешно дразнение, баналност и изтърканост, когато на обществено място или по радиото зазвучи песен, която вече със сигурност сме чували няколко стотин пъти. Според психологът, ефектът от това може да бъде не само просто дразнение – не е изключено и тази непрестанна тревожност, чувство за затвореност, натраплива цикличност и повтаряемост да обостри допълнително социалната ни тревожност, особено ако вече изпитваме такава.

Коя е най-дразнещата коледна песен за вас?
0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
9 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари