fbpx
3.3 C
София

Пет значими тенденции в света на разплащанията за 2021 г.

В последните години, много компании коментират нуждата от цялостна дигитализация, трансформация на бизнеса и намаляване на въглеродния им отпечатък, но винаги през призмата на дългосрочното планиране.

Най-четени

2020 година обаче рязко ускори тези процеси, заради пандемията от COVID-19. Редица бизнеси бяха принудени да затворят офисите и физическите си обекти и да разчитат в голяма степен на работата от вкъщи. Това на свой ред даде тласък за промяна с неочаквана скорост.

Този нов модел на работа от разстояние беше придружен и от промяна в потребителските навици; в света на плащанията нови тенденции като насърчаване на безкешовите трансакции, нови дигитални решения за по-добро потребителско преживяване и нуждата от по-модерно интегриране с платежните компании, доведоха до необходимостта финтех компаниите да ускорят технологичната си трансформация.

Какво на практика значи това? Изведохме 5 основни тенденции, които се очаква да бележат технологиите за разплащания в следващите 12 месеца.

Продължаваща миграция към distributed cloud

Неизбежно, ключов фокус за финтех компаниите през следващите 12 месеца ще бъде създаването на по-лесни и достъпни методи за разплащания, в това число разработване и разпространение на технологии, които ще позволят по-безпроблемни трансакции. За да се постигне мащаб и устойчивост на решенията, предстои да се засили фокусът върху иновациите за платежни продукти без постоянно притеснение за съпътстващите ги инфраструктурни решения. Работата в cloud mode размива границите на физическата инфраструктура повече от всякога. Тази тенденция, свързана с еволюцията на облачните системи, ще направи разплащателните компании по-гъвкави в доставянето на решения за търговци и крайни потребители. По този начин те ще отговорят на нуждите на бързо променящата се дигитална среда, в която се намираме сега.

Разширени модификации за приложение на изкуствен интелект и алгоритми за дълбоко учене

Когато се разглеждат в детайл новите възможности, които distributed cloud предлага, потенциалът на изкуствения интелект ще стане още по-голям. Ще станем свидетели на нови тенденции, свързани с това как компаниите възприемат и анализират данните, използвайки огромния капацитет и ресурсите на тези технологии. При плащанията, това ще бъде особено приложимо за идентифициране на потребителските тенденции, масова персонализация и без съмнение измамите и Know Your Customer (KYC).

Фокус върху 5G

Въпреки силния старт през 2020 г., ръстът на 5G технологията не беше впечатляващ основно заради разпространението на COVID-19. Причината е, че хората прекарваха основна част от времето си вкъщи, без нужда да пътуват и да бъдат в движение, което по принцип би наложило закупуване на 5G план. Това ще се промени скоро и трябва да започнат усилия в посока приемане и интеграция на 5G технологията.

Гледайки в перспектива, за много компании 5G ще създаде ниво на свързаност и скорост на предаване на данни, което никога не е било възможно и което също ще донесе значителни ползи при плащанията в области, които не са физически свързани. Например възможността за свързаност и пренос на данни до отдалечени райони на света, с цел създаване на бизнес възможности и извършване на трансакции онлайн, се очертава като област на растеж. По същия начин, възможността за предоставяне на по-завладяващо онлайн преживяване през мобилни устройства ще бъде трансформационно за гейминг индустрията. 5G също ще позволи на компаниите да пренасят още по-голямо количество данни в световен мащаб, с което ще увеличат все повече възможностите на изкуствения интелект.

Дистанционната работа в растеж

Очакванията са много от компаниите да не бързат да се завръщат във физическите си офиси, дори когато светът се нормализира след пандемията. До известна степен новата реалност, свързана с работата от вкъщи, вече е наложена. Компаниите се адаптираха към нея принудително по време на COVID-19, но в дългосрочен план, ако се запази тенденцията за работа от разстояние, ще бъде нужен по-ефективен и по-професионален подход. Това значи не само дали служителите работят от вкъщи, но и как компаниите обезпечават оперативните процеси за гладко протичане на работния ден, как се поддържа връзка между екипите и др.

Нови нива на сигурност

И накрая, всички тези подобрения трябва да бъдат подкрепени с нови нива на сигурност. COVID-19 доведе до необходимостта да се предвидят по-високи нива за сигурност. Причините за това са няколко. Първата е, че измамите и престъпленията обикновено процъфтяват в момент на криза, така че пандемията беше възможност за печалба за много престъпници. Това създаде натиск върху компаниите да разгледат и въведат допълнителни инструменти за защита и сигурност на всички нива – компания, клиенти, крайни потребители.

Втората причина е последица от дистанционната работа. Тъй като служителите се намират на много различни локации, не винаги имаме информация какъв тип свързаност със системите използват и дали връзката им е защитена, което носи допълнителен риск. Предвид очакванията тази реалност да се запази в близко бъдеще, сигурността следва да бъде ключов приоритет за разплащателните компании през 2021 г.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини