Пет руски двойки се съгласиха на генно редактиране на своите деца

Според биолога Денис Ребриков редактирането на един единствен ген ще помогне на бъдещите деца да избегнат наследствената глухота. Учените се отнасят скептично към проекта

11
1312

В началото на лятото руският учен Денис Ребриков от Руския национален медицински университет „Н. И. Пирогов“ обяви, че възнамерява да извърши генетична редакция на бъдещи деца. А сега, след няколко седмици, се появиха първите подробности за този проект. В интервю за изданието New Scientist руският учен заяви, че в експеримента са изявили желание да участват пет двойки родители от Русия. Те всичките имат наследствена глухота и не искат тя да се предава на техните бъдещи деца.

Ребриков уточни, че при всичките доброволци загубата на слуха е свързана с точковата мутация на гена GJB2, която е широко разпространена в Западен Сибир. Ако от наследствена глухота страдат и двата партньора, техните деца гарантирано се раждат глухи.

Ребриков възнамерява да използва генното редактиране CRISPR към оплодените ембриони, за замени едно от дефектните копия на GJB2 с нормално. Ученият счита, че по този начин ще се родят здрави и нормални деца.

Към днешен ден единствения човек, който успя да извърши успешно генно редактиране на човешки ембриони и да постигне раждането на генетично редактирани деца е печално известният китайски биолог Хе Дзянкуй. Той внесе в геномите на няколко ембриона изменения, които би трябвало да защитят бъдещите деца от СПИН.

Дейността на Дзянкуй бе подложена на жестока критика, като сега се води мащабно разследване срещу китайския учен. Но Ребриков не се притеснява, че може да има съдбата на своя китайски колега.

Генно редактираните деца на Хе Дзянкуй вероятно никога през живота си няма да бъдат подложени на риск да се разболеят от СПИН и по този начин успешността на експериментът ще остане непроверена. Нещо повече, по този начин китайският генетичен експеримент става неоправдан и дори съмнителен, понеже не може да бъде повторен и проверен. Точно обратното, без корекцията на GJB2 децата на петте руски двойки гарантирано ще са с пълна глухота, а ако експериментът се окаже удачен, това веднага може да се види от всички. Има и друго – китайските власти разследват Дзянкуй, понеже той е действал тайно. За разлика от него, Ребриков иска от руското правителство разрешение за провеждането на своите експерименти.

Въпреки това, новият проект за редактиране на човешкия геном остава твърде противоречив, а биолозите от целия свят са твърде скептични към проекта. Според оксфордския биоетик Джулиан Савулеску, дори да са напълно глухи, тези деца могат да водят сравнително нормален живот. Той е на мнение, че използването на подобни твърде рискови технологии е оправдано само при съвсем отчаяни случаи, при които генното редактиране е единственият шанс за спасението на живота.

От друга страна, появиха се активисти, които считат, че глухотата не е болест, която трябва да бъде лекувана и предотвратявана. Това е просто друга култура и опитите за връщане слуха на тези хора е „геноцид срещу малцинството“.

11
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
5 Коментари
6 Отговори на коментарите
6 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
memer
memer

„съгласиха“ както се „съгласиха“ и пожарникарите в чернобил

Макарон
Макарон

Най-големи бели стават, когато се вреш където не разбираш. Същия филм ще стане и тука, човешката простотия и вселената край нямат.

Technical
Technical

Генното инженерство е бъдещето. В момента деца се правят по стандартния начин на руска рулетка – я роди майката здраво дете, я не роди и после това дете цял живот е болно и струва много пари на държавата за лекарства (редките болести струват между 200 000 долара и 10 милиона за един кратък живот), така че редактирането на гени спестява мнооого пари, освен че създава щастливи здрави деца.

пипи
пипи

Монетата винаги има две страни! Отваря се възможност за редактирани гении(властимащи) и работници изпълнители или войници с притъпени или усилени качества. Това си е кутията на Пандора. Не случайно природата е оставила това на случая(руската рулетка)!

Technical
Technical

Пипилота, викаш Путин, Кич Чен – ун. Сталин, Гошо Тарабата, Тодор Живков, Караджич, Младич и т.н. са били генетично проектирани, а? Аман от глупости бе! Спрете да плюете по науката! Ако всички на света станат генетично проектирани, болестите ще са сведени до абсолютния минимум, а може и да няма болести.

пипи
пипи

Блаженни са верующите! Вервайте Ми!
Пътя към Ада е постлан с добри намерения.
Още не сме дорасли за такава технология. Все едно на индианци да дадеш ядрено оръжие, ами те ще го използват срещу някоя мечка!

DragonSlayer
DragonSlayer

Да уточним нещо, че като гледам какви ги пишете, ще каже човек, че живеем в Златния век на генното инженерство. То (ГИ) все още не „създава щастливи и здрави деца“, както @Technical го описва. Това е идеята и намерението на тези, които се занимават с това, това е и надеждата на тези, които го подкрепят. Но в момента ГИ тепърва има да се доказва като безопасна интервенция със безспорни резултати. .

Рибата още в морето, той сложил тигана.😁

Анжел Димитров
Анжел Димитров

Сега нормален човек си ползва мозъка между 8-12% в редки случаи до 16 % .С развитието на генното инжинерство може да качим нагоре в процентите и след няколко поколения стандартен човек ще е като Бил Гейтс и науката ще дръпне и може да направим още един скок в науката и развитието си….Аз съм ,,ЗА“ -пък щом и родителите са за

memer
memer

Никой учен в света не е казвал че човек използва 8-12% от мозъка. Просто веднъж си гледал филма Луси и си решил че е истина.
Както гледам ти може наистина да използваш само 8% от мозъка

оффффф
оффффф

за всяка простотия ще намери идиот

SPACE FORCE
SPACE FORCE

Ако могат да излекуват вроденият им алкохолизъм на много от тях, ще има полза!