fbpx
8.8 C
София

Пет функционалности на DuckDuckGo, които трябва да опитате

Най-четени

DuckDuckGo е известна с фокуса си върху поверителността. Търсачката (и браузърът) предлага няколко доста полезни функции, като много от тях дори не са налични в Google или Bing. Така че, ако нямате много опит с DuckDuckGo ето 5 функционалности, които могат да подобрят и улеснят търсенето в Интернет.

Bangs

Bangs представяват едни от най-полезните неща, които предлагат от DuckDuckGo. Те са шорткъти (преки пътища) към услугите за търсене в определени сайтове или приложения. Просто казано не е необходимо да се махате от  DuckDuckGo, за да търсите нещо в определен сайт. Вместо това може да използвате bang и ще бъдете пренасочени към резултатите от търсенето в дадената интернет страница. За някои bang-ове, които засягат много популярни сайтове като например Wikipedia, директно ще бъдете изпратени в самата страница с наличните за търсенето ви резултати.

Ето и как точно може да използвате bangs. Всеки един bang започва с удивителен знак „!“, след което веднага изписвате името на сайта, в  който иска да търсите, следва разстояние и въвеждате думата или израза на самото търсене. Например ако искате да потърсите информация за кучета в Wikipedia чрез DuckDuckGo, то просто трябва да изпишете: !w Wikipedia кучета. Елементарно и ефективно!

Мигновени отговори

Освен да ви предоставя списък с уеб страници, свързани с вашето търсене, DuckDuckGo може също така да ви предлага и директни отговори на ваши запитвания. Сайтът използва над 100 източника, така че Мигновените отговори са налични за разнообразни запитвания.

Разбира се елементарни неща като изчисления, календар, хронометър, с какво се римува дадена дума или информация за известни факти са налични. Освен това тази функционалност може да ви помогне при генериране на пароли, решаване на анаграми, проверка дали определен сайт не е  паднал, генериране на QR кодове, препоръки за алтернативи на софтуери и услуги.

Имейл защита

Предлаганата от DuckDuckGo защита на имейла може да държи под контрол вградените тракери в имейлите. За да се възползвате от тази функционалност трябва да инсталирате официалната апликация DuckDuckGo или екстеншъна й във вашия браузър. След това може да активирате @duck.com адрес за препращане на кореспонденция и на този адрес ще се получават електронните писма за вас, ще бъдат премахвани тракерите в тях, а след това ще се пренасочват към избраната от вас реална поща.

Друга вълнуваща част от имейл защитата е способността да създавате различни имена за имейли, с които да контактувате с потенциално неблагонадеждни сайтове. Комуникацията чрез тези различни имейли също се прочиства от тракери и след това се препраща към основния ви имейл. Може да комуникирате с различните сайтове с отделни имейли и ако започнете да получавате спам писма от някоя от страниците имате възможността да деактивирате имейл адреса, който комуникира с проблемния уеб сайт.

Освен това може да отговаряте на имейли от вашия duck.com адрес, ако не искате получателят да научава личния ви имейл адрес. Очаквано за DuckDuckGo поверителността е в основата и на имейл защитата, като от компанията, заявяват, че никой от имейлите ви не са съхраняват. Запазват се само различните имена, който сте избрали за имейли и ID-то на основния ви имейл.

Защита срещу следене от Android апликации

Защитата от следене чрез приложения е друга характеристика на DuckDuckGo, която може да подобри поверителността ви.  Само за Android, DuckDuckGo може да обуздае шпионирането чрез тракери в приложенията от вашия телефон. Повечето от тези такери са от рекламни компании като Google и Taboola, социални медии като Facebook и Twitter, както и от фирми събиращи аналитични данни като Adobe. Тези организации събират данни като точна локация, имейл адреси, телефонен номер, времеви зони и пръстови отпечатъци, за да могат да изградят профил, чрез който да ви атакуват с плашещо точни реклами. За съжаление част от тази информация може да попадне в ръцете на търговци на данни, а от тях вече не се знае кой и за какво може да я използва.

За да се възползвате от защитата от следене чрез приложения трябва да инсталирате DuckDuckGo за Android на телефона си. След това трябва да отидете в настройките и да активирате тази функционалност. Конкретната настройка може да намерите в секцията „More from DuckDuckGo“. Ще трябва да настроите VPN връзка, за да се следи трафика от вашите апликации, като данните от този трафик не се изпраща до сървъри на DuckDuckGo. Когато активирате услугата ще може да следите колко тракери са блокирани и от кои компании и апликации.

Cheatsheets

Чийт шийтовете (Cheatsheets) са не толкова известна функционалност в DuckDuckGo, но може да е много полезна по отношение на вашата работа. С  чийт шийтовете може да намирате бързи комбинации от клавиши, които работят в любимите ви приложения, като имате и възможността да научите основите на популярни програмни езици. Единственото, което трябва да направите е до конкретното приложение, език или услуга, за които търсите информация да напишете думата cheatsheet. В резултат на това DuckDuckGo ще ви покаже основните бързи клавишни комбинации или основни понятия за термина, който търсите.

Ако потърсите  чийт шийт за Chrome, DuckDuckGo ще ви предложи основните бързи клавишни комбинации за популярния уеб браузър. Когато направите същото за програмния език C++ ще получите основна информация за него. Освен това ще има и линкове с повече информация относно вашето търсене.

Освен всички тези специфични функционалности DuckDuckGo предлага и всички популярни действия, които извършвате с масовите търсачки. Така че ако искате търсещ инструмент, който се грижи за вашата поверителност, може да пробвате DuckDuckGo. Все пак имайте едно наум, че 100% защита няма!         


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини