fbpx
-3.2 C
София

Печалбата от лотария е най-често използваният сценарий от онлайн измамниците

Най-четени

Microsoft публикува резултатите от свое изследване за измамите в световната мрежа. То е част от кампания за популяризиране на инициатива за привличане на вниманието към киберсигурността. От проучването става ясно, че най-често използваната тактика от измамниците в мрежата са лъжите за печалби от лотария или някакви конкурси, съобщи Tech Spot.

„Congratulation, you’ve won!” е една от популярните фрази, използвани от престъпниците и ако видим нещо подобно веднага трябва да се замислим дали не сме жертва на измама. Към предложенията за безплатни подаръци също трябва да се подхожда внимателно, особено ако са за скъпи вещи.

На второ място по обхват са фалшивите антивирусни приложения, които имитират реални програми, но вместо да ви помогнат заблуждават, че компютърът е заразен с опасни вируси и искат пари за обновление, което да реши несъществуващите проблеми.

На трето място е добре познатата схема с електронни съобщения от хора, които се представят за богати чужденци, изпаднали в моментно затруднение. Те молят за малки суми и обещават щедро възнаграждение, когато се оправят. Тук има схеми с принцове, принцеси и други въображаеми персонажи, излезли сякаш изпод перото на най-добрите автори на приказки.

Значителен дял имат и измамите, свързани с предлагане на надомна работа и започване на собствен бизнес. При тях измамниците обикновено предлагат информационни материали срещу известна сума и след като я получат изчезват без следа.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини